Сергей Станишев: Страхът доминира в Европа

Дек 03, 2010 Новини БСП 0 1097

Мартин Шулц: Демокрацията в Европа е в опасност  Страхът е преобладаващата емоция в Европа

Мартин Шулц: Демокрацията в Европа е в опасност

 Страхът е преобладаващата емоция в Европа. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по време на срещата на лидерите на ПЕС във Варшава. Станишев изтъкна, че докато в бързо развиващ се регион като Азия например основната емоция е надеждата, в Европа преобладаващата емоция е страхът. Според лидера на БСП причина за тази тенденция са  негативните последствия от икономическата криза. Европейците губят работата си и се чувстват все по- несигурни за бъдещето си. Хората започват да търсят прости отговори и силна ръка с надеждата, че тя ще даде сигурност. Това по думите на Станишев води до участието във властта на популистки и националистически партии. „В същото време върви ускорен процес на демонтаж на европейската социална държава под претекст, че има криза и няма пари", добави лидерът на БСП.

         Сергей Станишев даде за пример България, където ГЕРБ замразяват доходите на хората минимум до 2013г. и нямат намерение да увеличават пенсиите до 2017г. Управляващите увеличават държавния дълг с почти 2,5 млрд.лв., национализират парите от Здравната каса, унищожават науката и държавното висше образование. В същото време увеличават разходите за централна администрация със 128 млн.лв. „На практика ограбват всеки един българин", отбеляза лидерът на БСП и добави, че некадърността на българското правиртелство се плаща от хората. Станишев изтъкна, че управляващите насаждат страх, за да могат да държат властта. Те обявяват всеки несъгласен с политиката им за престъпник - „сталинистите" в БАН, „крадливите" лекари, „лошите бизнесмени", „корумпираните" кметове.

         Според лидера на БСП както на европейско, така и на национално ниво социалистическите движения трябва да се противопоставят на тези политики, които засягат фундаментите и ценностите на ЕС.  Станишев изтъкна, че мисията на партиите от семейството на ПЕС, включително на БСП,  е да защитят социалната държава и интересите на хората. „Няма кой друг да го направи", заяви председателят на БСП. Той изтъкна, че както ПЕС излиза със свои идеи и управленски виждания, така и БСП предлага свой ляв проект „България 2020".

         Сергей Станишев изтъкна значението на започналия демократичен и прозрачен процес за номиниране на обща кандидатура за председател на ЕК, което е знак за единстството на социалистическото европейско семейство.

Демокрацията в Европа е в опасност, предупреди председателят групата на социалистите и демократите в ЕП (С&Д) Мартин Шулц по време на заседанието на Съвета на ПЕС. Той изрази тревогата на европейските социалисти, че в редица европейски страни крайната десница участва в управлението и правителствата са зависими от нея. „Ако оставим Европа в ръцете на старомодните консерватори, континентът ни ще бъде провален", предупреди лидерът на С&Д. По думите му сериозни рискове за развитието европейските държави носят популистката реторика, опростяването на политиката и пропагандата, че един лидер е способен да реши вички проблеми. „Това напомня много на Германия през 30те години на миналия век", отбеляза Шулц.

Според Мартин Шулц кризата унищожава демокрацията. По думите му хората губят доверие в демократичните институции, които не могат да ги защитят. „Ние трябва да осигурим защита, да защитаваме интересите на гражданите", заяви Шулц и добави, че за тази цел са нужни повече леви правителства в Европа. По думите на председателя на С&Д европейските социалисти са достатъчно силни да преодолеят кризата и да дадат на Европа една по- справедлива и по- социална посока на развитие. „Нужно е да кажем: достатъчно. На Европа й трябва промяна", категоричен беше Шулц. По думите му са необходими повече правила в икономиката.  Трябва да бъдат ограничени придобивките на малцина за сметка на благото на всички.

Трябва да бъдем горди с поколението млади лидери на ПЕС, заяви Мартин Шулц. Той даде за пример лидерите на Румънските социалдемократи, Унгарските социалисти и лидера на БСП Сергей Станишев. „Той е бивш министър-председател и  бъдещ министър-председател", заяви Шулц.

В добри и лоши времена трябва да се държим заедно, обединени около нашите ценности, защото те са общото ни ДНК. Това заяви гръцкият премиер и лидер на ПАСОК Георгиос Папандреу. По думите му дясната консервативна политика е причина за разделението в Европа. Това според него е политика на страха, която става основа за засилването на расизма и на екстремизма в Европа. По думите му европейските социалисти са призвани да заменят страха с доверие, което е в основата на демокрацията.

         Според председателя на ПЕС Пол Расмусен десните отправят посланията си към предрасъдъците на хората и техните страхове, докато левицата говори за надеждите на хората. „Ние сме носители на позитивното, а не на отрицанието", добави Расмусен. По думите му визията за развитието на Европа до голяма степен принадлежи на европейските социалисти и именно те трябва да защитят бъдещето й.