Сергей Станишев: За БСП и ПЕС Партията на регионите е естествен партньор

Дек 02, 2010 Новини БСП 0 1594

За БСП и ПЕС Партията на регионите е естествен партньор

За БСП и ПЕС Партията на регионите е естествен партньор. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по време на срещата си със зам.-председателя на Партията на регионите - Украйна и съветник на президента на Украйна Леонид Кожара. В разговора участваха  секретарят на НС на БСП Деница Златева и евродепутатът Кристиан Вигенин.

Според лидера на БСП е изключително важно партньорството между България и Украйна да се задълбочи в рамките на Черноморското сътрудничество и Източното партньорство. Станишев изтъкна значението на културното сътрудничество между двете страни. Българските социалисти предложиха на украинските си колеги тяхна делегация да посети България догодина и да бъде обменен управелнски и политически опит. Лидерът на БСП изтъкна, че би било добре да бъде изготвено и споразумение за сътрудничество между двете братски партии.

         На срещата беше обсъдена политическата и икономическа ситуация, в която се намират България и Украйна. Сергей Станишев изтъкна, че БСП се очертава като основната политическа опозиция на управляващите от ГЕРБ. Той отбеляза, че българското правителство продължава да се оплаква от „тежкото наследство", въпреки че предишните управляващи оставиха България с най- нисък държавен дълг в ЕС и с фискален резерв от 8,2 млрд.лв. Лидерът на БСП изтъкна, че кризата в страната ни се задълбочава заради некомпетентността на правителството на ГЕРБ и за сметка на българските граждани. Станишев добави, че сега бизнесът е в тежко състояние, въпреки че предишното правителство създаде много добри условия за неговото развитие. По думите на Станишев общественото отношение към ГЕРБ се променя и хората започват да губят доверие в правителството. Същевременно подкрепата за БСП е нараснала. Лидерът на социалистите изтъкна, че предстоящите избори догодина ще бъдат първият тест за отношението на хората към сегашното правителство. Станишев изрази опасенията на левицата, че ГЕРБ ще използва всички средства, включително манипулации и лъжи, за да реализират политическите си интереси.

         По време на заседанието на Президиума на ПЕС, в което взе участие Кристиан Вигенин, беше приет график за стъпките, които ще доведат до издигането на единна кандидатура на ПЕС за председател на ЕК през 2014г. Създаде се и работна група, която да предложи правилата за номинациите. „Целта е процесът да е максимално прозрачен и да осигури ангажирането на колкото се може повече избиратели от страните-членки на ЕС. Това, което правим е революция в европейската политика", изтъкна Кристиан Вигенин.

В първия ден на заседанието на Съвета на ПЕС европейските социалисти обсъдиха проект на обща резолюция, посветена на изграждането на справедлива Европа от и за хората. „През тази година Европа предприе път на най- разрушителните икономии в историята на поствоенната епоха. Махалото се наклони в посока на сурови мерки и икономии, защото се наклони към консерваторите", пише в резолюцията. Европейските социалисти отчитат тревогата на хората в цяла Европа за бъдещето и предлагат ясна политическа алтернатива. „Ние показахме, че има и алтернативен на консервативния подход на „орязване и съкращаване", изтъкват от ПЕС. Според европейската левица е нужен балансиран подход, в който приоритети да са създаването на работни места и  стимулиране на икономическия растеж. Необходимо е да се направи и повече за преодоляването на социалната криза. От ПЕС изразяват тревогата си, че поради финансовата и икономическа криза, днес броят на безработните европейци граждани е 23 милиона, а около 120 милиона живеят на прага на бедността. Според европейската левица именно най- уязвимата част от хората заплаща цената на кризата, причинена от привържениците на неолиберализма и участниците на финансовите пазари.

Европейските социалисти предлагат своята визия за преодоляването на кризата в Европа в Пакта за заетост и социален прогрес. Документът, който ПЕС обсъжда, включва списък с конкретни мерки и инициативи. Част от тях са насочени към създаването на нови работни места и опазването и укрепването на системите за социална сигурност. От европейската левица предлагат различен модел на растеж, като акцент е поставен върху инвестирането в „зелените" политики, предвид измененията в климата. От ПЕС са категорични, че дебатите около новия финансов период на ЕС 2014г. - 2021г. трябва да бъде в съгласие с приоритетите на стратегията „Европа 2020".