Ирена Анастасова, БСП: ГЕРБ се опитва да налага партиен контрол над учителите

Мар 19, 2021 Новини Избори 0 742

19.03.2021

Зам.-предесдателят на БСП и кандидат за народен представител от коалиция „БСП за България“ в Ловеч Ирена Анастасова алармира във Фейсбук публикация за порочна практика в подготовката на изборите, свързана с учителите и предложени от управляващите справки за това кои от тях ще бъдат членове на секционни комисии. Ето какво пише Анастасова по този повод:

„Двадесет и седем години бях в училище. Тринадесет от тях – директор. В това ми качество, заедно с колегите, сме създавали организация и подготвяли сградата за провеждането на много избори – за парламент, за местни органи, за президент. Давали сме какви ли не справки. И никога, ама никога не съм си помисляла, че може да изготвяме справка колко от колегите – учители ще участват в изборите като членове на секционни комисии. А такива винаги е имало.

     Е, доживяхме и това! Преди ден, г-жа Таня Михайлова – зам.-министър на образованието и науката и кандидат за народен представител, провежда онлайн съвещание с началниците на регионалните управления на образованието. Една от задачите е да се изготвят списъци на учителите, които ще бъдат членове на СИК. Част от началниците изказали съмнение  и притеснение, защото такава дейност на колегите е личен ангажимент и няма нищо общо със служебните им задължения в училище. Друга част се съгласили. В крайна сметка /засега/ такива списъци няма да се правят. Защо е трябвало да се правят обаче? Този въпрос чака отговор! Сега чакам и директорите на болниците, и началниците в администрациите, и директорите на общинските служби и предприятия да подемат този почин. А може би вече го правят? Остава в тези списъци да се посочи и от името на коя партия ще е представител конкретният човек!

     Виждам и друго - рейдовете на Министъра на образованието по градове и села в качеството му на кандидат за народен представител – със служебната кола и с разходи за сметка на всички данъкоплатци! Посещава висши училища и отчита успехи. Очаквах да посочи и някой „дребен” проблем, като например защо студентските общежития са в такова окаяно състояние и какво направи ГЕРБ по този въпрос за 11-те си години управление? Играе футбол с директори на училища, защото сега му е останало време, явно. И още, и още...

     Не, че съм особено изненадана. Нагледахме се на безочливото и нагло поведение на управляващите в последните години! Но няма начин да се примирим с това!

     Като човек, който е посветил живота си на българското образование  и който стриктно е спазвал закона, и който нито за миг не е допуснал партийните интереси да влязат в училището ни - имам правото да им кажа:

     Уважаеми управляващи, напомням ви, че училището е деполитизирана институция! Много закони погазихте, но цената на властта не може да оправдае опитите ви да направите училището част от предизборната ви реклама!

     Изводите ги оставям за мислещите български граждани!"