Д. Стойнев: „С приемането на този бюджет се узаконява бедността”

Дек 02, 2010 Новини БСП 0 1161

  „Чрез този бюджет се узаконява бедността", това заяви председателят на Комисията по труда и социалната политика в НС Драгомир Стойнев по време на дебатите по бюджет 2011, който се разглежда на второ четене

 

„Чрез този бюджет се узаконява бедността", това заяви председателят на Комисията по труда и социалната политика в НС Драгомир Стойнев по време на дебатите по бюджет 2011, който се разглежда на второ четене. Той добави, че правителството веднага трябва да увеличи със 100 милиона лева бюджета на Министерството на труда и социалната политика, за да стимулира пазара на труда, който в момента се е свил до едни от най-ниските нива за последните няколко години. Според депутата други 27 милиона трябва да бъдат отделени за хората с увреждания. Предложенията му бяха отхвърлени от мнозинството.

 

Михаил Миков, Димчо Михалевски, Ангел Найденов и Захари Георгиев бяха сред най-активните депутати, докато се разискваше финансирането на общините. В изказванията си те обобщиха, че управляващите от ГЕРБ рязко намаляват държавните субсидии за общините. Основното отражение ще бъде върху капиталовите разходи, инфраструктурата и дори администрацията. „Нито ще има пари за пътната мрежа, нито за благоустрояването, а още по малко за администрацията, която ще бъде орязана от 26 на 3 хиляди човека", допълни Михалевски. Всичко това се развива на фона на нови възможности за държавните агенции да поемат задължения в размер до 670 милиона лева. „Какъв по ярък пример за „двоен аршин" прилаган от правителството в бюджет 2011", заяви Димчо Михайлевски.

 

Според Румен Овчаров и Пламен Орешарски управляващите биха могли да съберат 2 милиарда повече приходи стига да имаха капацитета за това. Депутатите се обосноваха с достигнатите нива от 2008 година, въпреки че отчетоха свитото вътрешно търсене и намалените нива на вноса. При 2 милиарда повече приходи 1 би могъл да бъде отделен за разходи, а другият, за да покрие рисковете от емитиране на нови дългове.

 

„Срамота е, когато се приема най-важният закон в държавата, в залата да има 60 депутата" заяви възмутена от трибуната на празната пленарна зала Мая Манолова. Тя поиска поименна проверка на кворума. Много от народните представители, които бяха в кулоарите на Народното събрание, вкупом се втурнаха в залата, след като разбраха, че проверяват присъствието им.

 

Депутатът от ПГКБ и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев предложи да се увеличи субсидията на „Пътнически превози" на БДЖ с 23 милиона лева. Той предложи парите за „Пътнически превози" да се завишат в структурата на бюджета, така че да отговаря на договора между държавата и дружеството. Според Мутафчиев това се налага, за да продължи политиката по модернизация на железопътния състав започната в предишния мандат. Депутатът настоя да се запише в бюджета, колко точно е субсидията за „Пътнически превози" и колко е за НКЖИ. Не трябва да се смесва финансирането на пътнически превози и товарни превози. По същия начин трябва да бъде определен и капиталовият резерв. Мутафчиев иска да се гарантират разходите на държавата и да има конкурентен железопътен транспорт.

 

Докато течаха разискванията в пленарната зала, депутати от ПГКБ излязоха сред протестиращите тютюнопроизводители. Там бяха депутатите Корнелия Нинова, Петър Курумбашев, Антон Кутев и Димчо Михалевски. Те заявиха, че подкрепят тютюнопроизводителите и ги призоваха да отстояват правата си. „Вашите искания са абсолютно справедливи и БСП винаги ги е защитавала", каза пред протестиращите Корнелия Нинова. „ГЕРБ ви обещаха за догодина да имате пари за национални доплащания. Брюксел ги разреши. Ако ви лъжат, че Брюксел не дава да се плаща на тютюнопроизводителите, не вярвайте. Има обаче решение на Министерския съвет да не ви ги дава. Решението е взето под натиска на двама души - министрите Симеон Дянков и Цветан Цветанов", заяви Нинова.