Сергей Станишев: ГЕРБ продаде българския интерес

Дек 01, 2010 Новини БСП 0 1408

„Правителството на съумя да използва българските козове, за да защити националния интерес",  това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев в кулоарите на парламента

„Правителството на съумя да използва българските козове, за да защити националния интерес",  това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев в кулоарите на парламента. Той добави, че социалистите винаги са отстоявали позицията АЕЦ „Белене" да бъде българска, а не руска или нечия друга собственост. Договорените вчера условия създават предпоставки България да загуби контролния пакет, тъй като в клаузите на меморандума ясно се посочва, че НЕК притежава 51% едва в първия етап на проекта. Ясна е тенденцията на изкупуване на държавните дялове от компаниите, обявени като допълнителни участници в проекта, допълни Станишев. Във всички разговори на българското правителство с RVE, представителите на компанията са заявявали, че проектът е икономически изгоден и никога не са заявявали намерение да се оттеглят от него. Няма обаче инвеститор, който да си вложи парите, ако вижда, че държавата не е заинтересована, обясни лидерът на БСП.

 

Според Сергей Станишев АЕЦ „Белене" не трябва да бъде реализиран на всяка цена. Точно това се случва с подписания вчера меморандум, в който управляващите от ГЕРБ приемат цената от 6.3 млрд евро за атомната електроцентрала. Сумата е  разрез с инфлационният индекс на Eurostat, и никога досега не е била обсъждана. Тя надхвърля поне с 500 млн. евро най-високия възможен индекс и най-лошия вариант за България, дискутиран до момента. Договорените условия са изключително лоши от икономическа гледна точка. На практика Русия получи 45% от собствеността в АЕЦ „Белене" без конкурс, изтъкна Станишев.

Като национално предателство, „пълен абсурд" и договорки тип „Капалъ чарши" определи водените преговори депутатът от ПГКБ и бивш енергиен министър Румен Овчаров. Според него с темповете на правителството на ГЕРБ, атомната електроцентрала трябва да се изгражда 20-25 години. България запазва всички рискове по проекта за себе си, а правителството ще предостави печалбата на руски, френски и финландски фирми. Управляващите допуснаха руската страна да определя редица елементи от проекта, които трябваше да са приоритет на българската държава, допълни Овчаров и многозначително добави- „Малки подробности в размер на няколко милиарда."

Според депутата от ПГКБ и бивш енергиен министър Петър Димитров руската дипломация е постигнала грандиозен успех, а извинението на експремиера на Руската федерация Сергей Кириенко е струвало на българската държава 2 млрд. евро. Депутатът цитира размера на репарациите наложени на България след Втората световна война и Ньойския договор. Те са в пъти по-малки от загубите на страната ни след подписване на вчерашния меморандум. Сравнението е изключително показателно за силата на дипломацията на управляващите от ГЕРБ, при това в мирни условия, заключи Петър Димитров.