Горските заменки в Арбанаси и Картала на специален отчет във Върховната прокуратура

Велико Търново: ВЪРХОВНАТА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА Е ВЗЕЛА НА СПЕЦИАЛЕН ОТЧЕТ РАЗСЛЕДВАНИЯТА ЗА ЗАМЕНИТЕ НА ГОРИ в Арбанаси и кв

Велико Търново:

ВЪРХОВНАТА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА Е ВЗЕЛА НА СПЕЦИАЛЕН ОТЧЕТ РАЗСЛЕДВАНИЯТА ЗА ЗАМЕНИТЕ НА ГОРИ в Арбанаси и кв. Картала, заяви шефът на парламентарната комисия „Антикорупция” Бойко Великов. Според него от темата се интересуват лично главният прокурор Борис Велчев, както и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, което е гаранция, че не може да има „замитане на следи”. По казусите от две години усилено работи и ръководената от него спецкомисия, уточни народният представител и един от най-влиятелните хора в държавата по време на среща между него, съветници и ръководство на БСП - В. Търново, с гражданския инициативен комитет в защита на горите.
Великов уточни, че обект на разследвания от страна на Върховната прокуратура са заменки с държавата на почти 1000 дка горски масиви в района на телевизионната кула в Арбанаси и околността, както и сделката за нафтеното стопанство, при която 53 дка борова гора и още 5 апетитни терена се замениха за дълг от 300 хил. лв. и мазе от 100 кв. м. Главни герои в първия случай са бившият областен управител Красимир Генчев и близкият до него ексбанкер Симеон Томов. Боровите гори в кв. Картала пък са в ръцете на автомонтьора Ганелин Ташевски с бизнес партньор и адвокат юристът Йордан Цветанов.
„Има данни за престъпления на длъжностни лица, сигурен съм, че проверките ще бъдат доведени докрай. Съществува и вариант с тях да се заемат прокурори от друг град, след като висшестоящите прокуратури не са доволни от свършеното във В. Търново”, обясни пред присъстващите Бойко Великов и даде пример с далаверата за милиони левове покрай продажбата на Български морски флот, подхваната от софийски и шуменски прокурори заради бездействието на варненските магистрати.
Шефът на парламентарната комисия „Антикорупция” предаде и огромна папка с материали на гражданската формация. В нея се съдържат пълен комплект с документи и данни за всички преписки, свързани с горите, както и цялостни сведения за всички държавни и общински заменки в района на община В. Търново. Според Великов на няколко пъти местни прокурори са отказвали да образуват проверки, но по настояване на комисията разследванията са възобновявани, с което намекна за „чадър” над проверяваните в старата столица.
ПО СЛУЧАЯ С ФРАПИРАЩИТЕ ЗАМЕНИ НА ДЪРЖАВНИ ГОРИ МОЖЕ ДА СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ПО ЧЛ. 220 ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС за сделки, изключително неизгодни за държавата и причиняващи й щети. След шума, който се вдигна покрай нафтеното стопанство и заменените гори в болярския град, е променен даже законът и е наложен мораториум върху замените, уточни Бойко Великов и допълни, че е променена и оценителската методика, по която стават сделките. С нея квадратен метър в Арбанаси излизаше по 20-30 стотинки, докато пазарната стойност на същата площ е 10-15 евро.
Ръководената от великотърновския депутат разследваща комисия е изискала наскоро и пълни справки от Националната агенция за приходите относно данъците, платени от „героите” на заменките.
До две седмици Великов обеща да информира инициативния комитет за последните резултати от проверките от комисията „Антикорупция”.

Разпитват бивши и настоящи съветници

Миналата седмица следователи започнаха да привикват един по един бивши и настоящи общински съветници по аферата нафтено стопанство. От всички са снемани подробни обяснения за това дали са знаели какво точно гласуват. Както „Борба” вече съобщи, 53-те декара борови гори са посочени в местонахождение местност Дервеня, а в действителност са до регулационната граница на града. Първа гафа засече екссъветничката Лидия Прокопова. Впоследствие мнозина се оправдаха, че не са знаели точно къде се намират горите, и са били заблудени, стана ясно още по време на петъчната среща.

Бойко Великов: „Има данни за престъпление, наши също гласували”

Категоричен съм, че има данни за престъпление. Ако случаят с нафтеното стопанство е бил позволен от Общинския съвет и доста трудно се търси колективна отговорност, то доста по-конкретно стои въпросът със заменките на държавни гори и имоти. Там са намесени и конкретни длъжностни лица.
Нямам обяснение защо наши съветници /бел. ред. на БСП/ са гласували. Можете да ги попитате лично и знам, че вече го правите. Текат досъдебни производства и доста от тях в момента ходят на разпити.

Борис Велчев четял „Борба”

Главният прокурор Борис Велчев имал брой на „Борба” с разследването за замяната на държавни гори в Арбанаси и региона, по който върховните магистрати са се самосезирали, разкри Бойко Великов. Проверка по същия повод, която все още не е приключила, има и комисията „Антикорупция”. Както „Борба” съобщи през юли миналата година, скандални замени на гори и цели горски масиви край Велико Търново и Арбанаси, собственост на държавата, са извършвани през последните три години. Едни от най-големите сделки са извършвани със земя в района на Арбанаси и кв. Картала. От всички документи изплуват едни и същи имена. На тях и на фирмите им се водят стотици декари. Според запознати чистата печалба от заменка е минимум 1000 процента. Драстичната разлика идва от маржа между оценката, която правят лицензираните оценители, и реалната пазарна стойност на имота.
Дори и за непросветените е ясно, че квадратен метър терен с борове, засадени на него, съвсем не струва 50-60 стотинки. Точно на толкова обаче се оценяват подобни имоти при заменки с държавата. Срещу земя в землището на Вонеща вода са заменяни огромни площи в района на Шереметя, който е на самата граница с Арбанаси. Заради всичко това, лъснало след наши публикации, от прокуратурата се „хванали за главата” и тутакси разпоредили проверки, резултатите от които се чакат.

в-к "Борба"