Сергей Станишев: Ние сме длъжни да покажем, че е възможно различно управление от това на ГЕРБ

Nov 27, 2010 Новини БСП 0 1215

За да бъде България през 2020г

За да бъде България през 2020г. по-справедлива, по-социална и по-модерна като икономика и като социално устройство и за да излезе страната ни от блатото, в което се намира, са необходими действия още сега. Ние сме длъжни да покажем, че е възможно различно управление от това на ГЕРБ. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев в Дупница. Лидерът на социалистите присъства на тържественото заседание на Общинския съвет на БСП-Дупница по случай 110-годишнината на организираното социалистическо движение в града и 90-годишнината на Дупнишката комуна.

Сергей Станишев изтъкна, че депутатите от Коалиция за България са внесли в Народното събрание своя алтернативен „бюджет на надеждата" за 2011г. През следващите месеци БСП ще разработи и конкретни управленски секторни политики и проекти, които ще бъдат представени за обществено обсъждане.

„Днес все повече българи са дълбоко разочаровани от резултатите на това управление, защото всичко, което беше обещано, се оказа дим, празни приказки, лъжи и измама", заяви лидерът на БСП. По думите му е налице реален провал на политиките на ГЕРБ във всяка една сфера, а крайно дясната политика на правителството прехвърля проблемите на държавата на гърба на обикновения българин. Станишев напомни, че  за разлика от миналото правителство, което всяка година увеличаваше доходите и пенсиите, сега се предвижда замразяването им до края на мандата на кабинета. „За този кабинет доходите на българите просто не са приоритет", възмути се председателят на БСП. По думите му хората реално обедняват, защото при замразени доходи, няма как да се компенсира натрупаната инфлация.

На въпрос как ще коментира ситуацията с коледните надбавки на пенсионерите, лидерът на БСП акцентира, че предишното управление не само ги е давало всяка година, но те са се увеличавали. Тази година обаче няма да има коледни надбавки за пенсионерите. „Това е въпрос на избор на всяко правителство и на способност да се съберат приходи", обясни Станишев. По думите му има реален срив на икономическата политика на правителството, защото кризата в България рязко се е задълбочила  именно при сегашното управление. „Те не направят нищо, за да помагат на малките и средните предприятия", заяви лидерът на БСП и припомни тревожните данни, че безработицата е нараснала със 100 000 души. 

Според Сергей Станишев, най-голямото разочарование на хората идва от обещанията на ГЕРБ, че ще се  преборят с организираната престъпност и корупцията и ще управляват почтено и прозрачно. „Каква почтеност, след като разбираме, че министърът на вътрешните работи е най-изтъкнатият консултант в България по европейски въпроси", заяви лидерът на БСП. Той добави, че всяка в седмица ГЕРБ вкарват в парламента лобистки закони. Председателят на БСП напомни и лъжите на управляващите за т.нар. „необезпечени договори", оставени в наследство от предишното управление. Станишев се позова на писмо от еврокомисаря Оли Рен, според който този въпрос така и не е бил изяснен.

Лидерът на социалистите изтъкна, че БСП трябва да бъде единна, мобилизирана, да разшири своето влияние чрез диалог с неправителствени организации, синдикати, браншови организации и съсловия. По думите му на изборите през 2011г. ще се реши дали България ще се противопостави на настоящия модел на управление, или ще допусне ГЕРБ да овладее цялата власт. Според Станишев ГЕРБ ще използва всички средства за спечелване на тези избори, включително лъжата, манипулацията, репресията. „БСП е алтернативата на това управление. Само БСП е организираната политическа сила, която може да се противопостави на това управление", заяви категорично Станишев.