Декларация на Парламентарната група на Коалиция за България

Nov 26, 2010 Новини БСП 0 1175

    ДЕКЛАРАЦИЯ   На Парламентарната група на Коалиция за България Прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев   България е изправена пред трети външнополитически провал в политиката на ГЕРБ

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

На Парламентарната група на Коалиция за България

Прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев

 

България е изправена пред трети външнополитически провал в политиката на ГЕРБ. Първият беше неуспешният опит за кандидатиране на еврокомисар. Това беше личен избор на министър-председателя и за съжаление нашият кандидат се провали на изслушване в ЕК и се създаде много лошо впечатление за България и за компетентността на кандидата на управляващите от ГЕРБ. Вторият провал беше поставянето на нереалистична цел за членство спешно в ERM 2 в тази ситуация, когато Еврозоната се тресе не от вчера и завчера, а от доста време, още от есента на 2008г. Господин Дянков си постави нереалистична цел, когато всички страни в Европа влязоха в тежки дефицити, ние да имаме нулев дефицит в бюджета. Смешна работа. Заради тази нереалистична цел убихте реалната икономика, спряхте разплащането с бизнеса, спряхте разплащането с общините, нищо не се правеше в реалния сектор. И това създаде огромна лавинообразна междуфирмена задлъжнялост и нарасна сериозно безработицата, която за последната година е нараснала със 100 000 души приблизително - нови трайни безработни.

Но сега сме изправени пред третия външнополитически провал на това правителство. Правителството си постави амбициозна и важна национална цел за членство на България в Шенген. В това отношение имате пълната подкрепа на опозицията, защото това е важно за страната. Но тази цел, освен технически параметри, освен охрана на границите, включва и политически усилия, и осигуряване на подкрепа.

Преди близо един месец отправих питане към премиера дали ще се разграничи от позицията на вицепремиера господин Цветанов по отношение на това, че България била приета несправедливо в ЕС, неподготвена, по отношение на това, че тази грешка не трябва да се допуска. И тогава ви предупредих, че думите на вицепремиера ще бъдат използвани като позиция на българското правителство от тук нататък по отношение на всеки наш интерес - за Шенген, за ERM 2, за парите за България от еврофондовете за периода 2013г. - 2020г. Защото нашите опоненти и тези, които искат винаги да играят политическа игра на гърба на България, ще казват - вижте, българското правителство каза, че те ни излъгаха през 2007г., лъжат ни и сега. Тогава министър-председателят не се разграничи ясно от думите на вицепремиера. Затова той продължи да създава проблеми със своето говорене. Недопустимо е български вътрешен министър и вицепремиер да говори за това, че бившият главен прокурор бил едва ли не престъпник, бившият министър на вътрешните работи бил престъпник. Това всичко се чете в Брюксел. Хората не знаят, че човекът го прави, за да отвлече вниманието от други теми, имотни и прочие и смятат това за чиста монета. В резултат на цялото това поведение се създава много негативна политическа среда за реализацията на тази национална цел.

И вчера и господин Дянков се включи в тази тема. Обяснил пред СиЕнЕн, че след Ирландия, която получи 90 млрд. евро, за да се стабилизира, следващите са Испания и Португалия. Нали разбирате, че от тези страни българското правителство, премиерът ще ходи и ще иска подкрепа за Шенген и те ще кажат - може ли така да искате подкрепа за едно, а какво говорите за нас. Има сериозни рискове пред членството ни в Шенген. За първи път в думите на френския президент господин Саркузи беше заявено, че трябва членството в Шенген да се обвърже с приключването в механизма по правосъдие и вътрешни работи. Имаше такива опити и преди, в предишния мандат, но винаги успявахме да ги отбием - да не се допусне такава обвързаност. Само че наскоро министър Цветанов каза, че механизмът по ПВР трябва да продължи още 2 - 3 години. Ако се направи такава обвръзка, кога влизаме в Шенген?

Затова се обръщам към министър-председателя с настоятелен апел - кажете на министър Цветанов и на министър Дянков да млъкнат на тема Шенген и европейски теми. Пречат. Иначе вие ще поемете отговорността за тяхното безотговорно говорене.