ПГКБ предлага алтернативен бюджет на надеждата за 2011г.

Nov 25, 2010 Новини БСП 0 1345

  Сергей Станишев: Управляващите да кажат къде са парите     ПГКБ внесе за второ четене своя алтернативен бюджет за 2011г

 

Сергей Станишев: Управляващите да кажат къде са парите

 

 

ПГКБ внесе за второ четене своя алтернативен бюджет за 2011г. Това обяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев в Народното събрание. Според лидера на социалистите алтернативният бюджет дава надежда за хората с по- ниски доходи, за пенсионерите и безработните, за образованието, здравеопазването и българските общини. „С предложенията си Коалиция за България се показва не само като ясна опозиция, но и като ясна алтернатива на безсмисленото управление на ГЕРБ, което води страната ни към задънена улица", заяви Станишев.

Депутатите от Коалиция за България са внесли 30 предложения. Общото увеличение на приходите е 2,3 млрд.лв. за сметка на усилия по събирането на данъци. Увеличението на разходите е 1,7 млрд.лв., в това число преструктуриране на разходи, залегнали в бюджета на първо четене. Според Пламен Орешарски реалистичните предложения на левицата биха намалили нуждата от допълнителни кредити, които трябва да се вземат догодина, за да се финансира недостига на приходи. Драгомир Стойнев изтъкна, че по време на криза от подкрепа се нуждаят най- вече пенсионерите, безработните, хората с увреждания, майките и семействата с деца. Депутатът припомни тревожните данни за увеличаване на безработицата с 92 000 души. Ако към тях се прибавят и 220 000 души, които не вярват, че политиката на правителството може да им помогне да си намерят работа,  нивото на безработица скача на над 16%. За да се противодейства на тази негативна тенденция, от левицата предлагат да се вдигне с 1% осигуровката за фонд „Безработица", което ще донесе над 180 млн.лв. приходи. Стойнев отбеляза, че в момента пенсиите реално намаляват заради инфлацията. По тази причина социалистите предлагат увеличаване на размера на осигурителната вноска за фонд „Пенсии" с 0,2%, както и увеличаване на максималния размер на осигурителния доход на 10 минимални работни заплати. „Скандално е, че правителството не възнамерява да води конкретна политика за увеличаване на доходите на хората", възмути се Стойнев. Той добави, че Коалиция за България настоява за увеличаване на минималната работна заплата от 240 лв. на 270 лв.

Левицата предвижда и 195 млн.лв. за образование и наука. Част от средствата са предвидени за  дофинансиране на програмите за развитие на училищното образование и увеличаване на средствата за фонд Научни изследвания. Предвиждат се пари за младежка политика и младежки дейности, за което управляващите не отделят средства. Депутатите от левицата заделят средства и за висшите училища и БАН. „Ще се противопоставим на намерението да бъде обезсмислено съществуването на БАН", категорична беше Валентина Богданова.

Димчо Михалевски коментира, че правителството готви бюджет, с който иска още власт. По думите му управляващите използват бюджета като инструмент за натиск върху общините и поставят на колене органите на местно самоуправление. Михалевски предупреди, че заради политиката на мнозинството, ще се наложи уволняване на служители от общинските администрации, които се занимават с предоставянето социални и здравни грижи и усвояването на европейски средства. Същевременно управляващите увеличават средствата за централната администрация.  От Коалиция за България предлагат 14 млн.лв. за българските общини, което да гарантира минималните публични услуги и способността да се усвояват евросредства. От левицата настояват и да се увеличат разходите за капиталови вложения с 52 млн.лв.

Сергей Станишев определи бюджета, предложен от ГЕРБ, като бюджет на безсилието, на некомпетентността и лъжата и на социалното замръзване. Според лидера на БСП правителството дължи отговор на въпроса - къде са парите. Станишев изтъкна, че няма ясно обяснение защо за 2011 година управляващите предвиждат с 8 млрд.лв. по-висок БВП, но с почти 3 млрд.лв. по- малко приходи в сравнение с 2008г. Председателят на БСП коментира, че несъбираемостта се дължи на некомпетентността на правителството и на хаоса в администрацията. По думите му липсва и политическа воля за борба със сивата икономика и с контрабандата, които са нараснали неимоверно. „Всички показни акции на МВР, на НАП, на Митниците, не могат да скрият факта, че се събират по-малко приходи", заяви Станишев. Според него тези пари не изчезват, а отиват в нечий джоб - на тези, които точат ДДС и реализират контрабанда. „Все повече се убеждаваме, че това става с мълчаливото съгласие, а може би и съучастие на политическата власт", добави лидерът на БСП. Той предупреди, че  с планираните промени управляващите искат да смачкат българските общини преди местните избори.

 

Пълните предложения на Коалиция за България може да изтеглите от тук >>>