БСП внася сигнал до Главната прокуратура срещу кмета Фандъкова

Фев 18, 2021 Новини Избори 0 2330

Истината за погубеното от необезопасен кабел момче трябва да излезе наяве

„Не ни трябват бушоните, а истинските виновни, които пускат „тока“ на корупцията, която убива“, категоричен бе депутатът от БСП Христо Проданов на извънреден брифинг в парламента, откъдето стана ясно, че Парламентарната група на „БСП за България“ внася сигнал до Главната прокуратура срещу кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Поводът е погубеното от необезопасен кабел момче и липсата на пълна информация по случая, както и нежеланието да се поеме отговорност заради злополуката.

„Внасяме сигнала на база на интервю, дадено от кмета Йорданка Фандъкова пред медиите сутринта, в което самата кметица допуска и не изключва възможността да има корупция в Столична община. Това е кметът, който  12 години управлява София и тя не изключва възможността да се раздават пари под масата в общината. Няма да се откажем, докато истината не излезе наяве“, заяви Проданов.

Той коментира и поредното отхвърлено искане на БСП за изслушване на  министър-председателя Борисов и кмета Фандъкова в Народното събрание във връзка с трагичния инцидент в София, при който момче загина след токов удар на столичен тротоар, а по-късно стана ясно, че необезопасеният кабел е захранвал незаконна будки. От БСП преди ден разкриха, че повече от 100 такива нерегламентирани обекта са собственост или са стопанисвани от общински съветници от ГЕРБ.„За съжаление управляващото мнозинство в парламента всячески се опитва да скрие корупцията и истината от българските граждани за това как се управлява днес София и България. Искаме да се разбере кой пуска „тока“ на корупцията и на беззаконието, което за пореден път отне човешки живот“, настоя народният представител Христо Проданов.

Социалистът потвърди, че БСП ще продължи да иска изслушване на премиера и на кмета, както и ще иска оставката на Йорданка Фандъкова.

„Общинските съветници от БСП в Софийския общински съвет /СОС/ ще настояваме председателя на Столичния общински съвет да свика извънредно заседание, на което да бъде изслушан кметът на Столична община и главния архитект на града, но не само по конкретния случай, а и във връзка с незаконните строежи и обекти, които има на територията на Столична община като цяло“, съобщи общинският съвет на БСП Диана Тонова, която също участва в извънредния брифинг на БСП в парламента.

Тя подчерта, че ако председателят на СОС Герджиков не изпълни това си задължение, левицата ще събере подписка от всички общински съветници за свикване на такова извънредно заседание. „Истината трябва да излезе наяве“, категорични са социалистите.