„Не ни трябва още от същото“, каза Цветелина Пенкова в онлайн дискусия относно европейските средства

„Време е България да спре да се представя, като дестинация с евтина работна ръка“

По време на онлайн дискусия, на тема „Европейските пари за България – инструменти за възстановяване, грантове и заеми, фондове от програмния период“, Цветелина Пенкова – член на Европейския парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, обясни, че европейските процеси и политики трябва да се разясняват, за да бъдат разбрани от всички. Акцентът, който тя постави бе, спрямо какви критерии ще се отпускат допълнителните средства, които се очакват в следващия програмен период. Финансирането по „Следващо поколение ЕС“ ще става на базата на одобрените национални планове. Обвързването на европейско финансиране с върховенството на правото ще е основен критерий през новия период. Европейските средства ще се отпускат спрямо потенциала за спазване на всички видове законови уредби от страните членки на Съюза.

Очертават се 2 ключови приоритета, поясни Цветелина Пенкова:

  • Зелена икономика
  • Дигитални процеси

„Националният план за възстановяване и устойчивост на България привидно отговаря на тези приоритети“. В неговия първоначален вид беше пропуснато консултирането с браншовите организации. „Във втория вариант на плана е отчетена част от обратната връзка. Въпреки това основната критика остава, а именно, липсата на иновативни проекти. Липсва идея и стратегия за цялостна промяна и трансформация. Нашият план предлага  стари проекти, отпаднали от другите възможности за европейско финансиране като 3-тата линия на метрото в София, например. Това е несериозно. Този план трябва да говори за стратегията ни за икономическо възстановяване и растеж, а не да се опитва да запълва „дупки“ на националния бюджет“.

„В Европа се очертава една нова икономика и нов вид на растеж, базиран на дигиталните и зелени технологии. Затова са необходими нови умения, за да можем да се адаптираме към новия пазар на труда. Трябва да инвестираме в умения. И нещо много важно, България трябва да спре да се представя, като дестинация с евтина работна ръка. Не ни трябва още от същото. Икономическият растеж на бъдещето ще се постига чрез инвестиции в иновации, висока добавен стойност и по-ефективна конкурентоспособност“, добави още Цветелина Пенкова.

            В дискусията участваха още заместник министър-председателя Томислав Дончев, членовете на Европейския парламент Андрей Новаков, Илхан Кючюк и Ян Олбрихт (Полша).