Социалисти от Добрич искат референдум за пенсионирането

  Добрич: Да се проведе рефендум за пенсионната реформа, която сега налага ГЕРБ - това поискаха социалисти от Добрич на среща с представители на БСП - председателя на социалната комисия в Парламента Драгомир Стойнев и депутата от Добричка област Петър Димитров

 

Добрич: Да се проведе рефендум за пенсионната реформа, която сега налага ГЕРБ - това поискаха социалисти от Добрич на среща с представители на БСП - председателя на социалната комисия в Парламента Драгомир Стойнев и депутата от Добричка област Петър Димитров. „Догодина с отпдането на точковата система за периода ануари -март около 10 000 души няма да могат да се пенсионират" - алармира Др. Стойнев. Реформата, според депутатите от БСП, се обезсмисля от застаряването на населението у нас и от това, че все повече активно работещи ще влизат и излизат на пазар на труда, което поставя под въпрос натрупването на стажа. Хората над 55 години трудно или никак не могат да си намерят работа, тогава как ще се пенсионират - попитаха от малкото работещи в Добрич. Според Др. Стойнев, един от най-големите проблеми е, че се подкопава доверето в пенсионния модел и всеки почва да мисли да се спасява поединично чрез частни пенсионни сметки, за които пък нямало никаква гаранция, че внасяните пари ще се върнат като пенсия.  Това подривало силно солидарния принцип на модела. Той е категоричен, че реформата трябва да се отнася за сега стъпващите на трудовия пазар, които трябва да са наясно как да работят, а не тя стовари на две изстрадали поколения от прехода. Сегашната политика на правителството при 2 млрд. лв дефицит на осигурителната система е да си вържем бюджетната сметка, все едно, че не става дума за човешки съдби - добави Др. Стойнев. Според него, тази реформа кара младите да напускат страната, а родителите им да работят повече години. Друт проблем, според депутата, е, че, ако се купува трудов стаж, сега трябва наведнъж да се извадят 3-4 хиляди лева, но не се знае какъв ще е изходът за пенсия.

Пенсионери от Добрич отправиха призив за коледни добавки. „Поне 5 лева да даде правителството за празниците"- молеха се пенсионери и настояваха молбите им да бъдат чути. „Управляващите крият реалната линия на бедността, която е 238 лв, а не 211 лв. Ще настояваме поне да се възстанови отмененото швейцарско правило пенсиите да се индексират с процента на инфлацията" - каза още Др. Стойнев и напомни, че ГЕРБ дойде на власт с обещание за увелечиние на пенсиите с 30-50 лв. на хората над 75 г., както и с вдигането на вдовишките пенсии.

Депутатът бе категоричен, че идеята за въвеждане у нас на фискален борд е на практика защита от глупави управляващи. „Трябва ни мозъчен борд. Кандидатите за министри да попълват тестове за интелигентност, за да имаме защита от глупаци, защото сред основните проблеми на българското управление е интелектът" - заяви народният представител Петър Димитров. Той и колегата му Стойнев уточниха, че не става дума чак за тестове от ранга на „Менса", но имало достатъчно добре разработени за такава цел.

На срещата беше предложено следващите за магистърска степен да бъдат осигурявани от държавата, а майките, родили дете, преди да имат трудов стаж, първоначално да получават средна работна заплата и майчинството да им се признава за стаж. Др. Стойнев посочи, че е поискал оставката на социалния министър Тотю Младенов, защото не е в състояние да вдигне минималната работната заплата.

По искане на депутатите беше проведена и среща с кмета на Добрич Детелина Николова за визията на града. Тя е провокирана от поставените много и повторящи се въпроси на срещи на П. Димитров  със социалисти и обществеността на Добрич,  които са липса на инвеститори, неработеща икономика, голяма безработица, липса на перспектива за младите.