Румен Георгиев, БСП: ГЕРБ и „Обединени патриоти” унищожават малките и средни пчелари

Фев 06, 2021 Новини БСП в медиите 0 862

Закриват пчеларския съюз, за да не могат пчеларите да ползват програми

„С приемането на Закона за пчеларството ГЕРБ и „Обединени патриоти” унищожават малките и средните пчелари. Това е отстъпление от българския национален интерес. Управляващите закриват Националния браншови пчеларски съюз и на негово място се създава удобен на тях  Съвет по пчеларство, на който министърът ще определи целия състав”, така изобличи управляващите и намеренията им да се намесят с административни похвати в бранша народният представител от БСП Румен Георгиев по Евроком.

Той посочи конкретно причината и търсените следствия, като уточни, че досега Националният пчеларски съюз е защитавал интересите на пчеларите, а сега новият съвет ще бъде един „гумен печат” на министъра: „Близо 25% от средствата за пчеларите не се усвояват и се губят. Националния браншови пчеларски съюз се бори срещу това и затова министърът на земеделието го закри”.

Георгиев допълни, че почти всички членове на този съвет са бенефициенти на министерството, а това е конфликт на интереси. Той подчерта, че много от пчеларите, участващи в закрития пчеларски съюз, ще бъдат отстранени от Националната пчеларска програма. Социалистът изтъкна, че с промените , направени от ГЕРБ част от критериите ще са неизпълними за малките и средни пчелари и това ще доведе до фалити на стотици пчелари в цялата страна.

Румен Георгиев коментира и скандалния законопроект на управляващите за изсичане на 3 700 000 декара гори, който бе оттеглен след разкритията на БСП за неговите цели, както и категоричният натиск от страна на левицата срещу този антибългарски закон.

„По този начин спасихме близо 10% от всички български гори”, открои социалистът. Той подчерта, че тази масова сеч е щяла да доведе до огромни наводнения и други негативни последствия.

 Народният представител от левицата припомни, че БСП възпрепятства Валери Симеонов лобистки да получи язовир, който на всичкото отгоре е част от енергийната система на ТЕЦ „Марица Изток”.

„Тази скандална поправка в Закона за водите беше предложена, за да може язовирът да се ползва за лични и корпоративни цели. БСП категорично се противопоставя на този модел на управление”, заяви Румен Георгиев.