Младите в БСП призовават да се спре механичното орязване на парите за университетите

Nov 19, 2010 Новини БСП 0 1024

  Държавата да бъде на мястото си и да гради реална връзка между образованието и реализацията на младите българи

 

Държавата да бъде на мястото си и да гради реална връзка между образованието и реализацията на младите българи. За това настоя Младежкото обединение в БСП по време на  кръгла маса на тема „Защо образованието трябва да е приоритет на държавата". В дебата, организиран от младите социалисти, участваха студентски съвети, представители на Асоциацията за подкрепа на академичната общност, Информационния младежки съюз, Асоциация на студентите - медици в България, Его Политико, YES България и депутати от Коалиция за България.

Младежите изразиха тревогата си, че правителството няма план за развитието на страната. Доказателство за това е, че за ключов сектор, какъвто е образованието, парите се намаляват вече втора година. Образованието е едва на пето място сред финансираните от държавата секторни политики. „При това положение няма как качеството да остане същото, а от висшите училища да излизат хора с мотивацията да се реализират в България",  категорични са социалистите.

Народният представител Валентина Богданова отбеляза, че страната ни е на последно място в Европа по средства за образование и наука. Последни сме по публични разходи за издръжка на студент, на опашката сме и по средства за наука. Богданова изтъкна, че Европа залага на интелигентен растеж и  инвестирането в човешкия фактор, в образование и наука е безспорен приоритет. „България не може да си позволи да стои встрани от тези процеси, защото кризата ще отмине и европейските страни ще са тръгнали към икономика на знанието отново преди нас", добави депутатът. 

Според секретаря на Младежкото обединение Калоян Паргов рейтинговата система на университети е добра идея, но тя не може да е основание за това кой университет колко пари да получава.  Паргов изтъкна, че България има европейски призната Национална агенция за оценяване и акредитация НАОА,  която оценява качеството. „Рейтингът е класация, добър маркетинг, който може да е допълнителен инструмент към оценките и акредитациите на НАОА", коментира Паргов.

„Не искаме да учим за диплома, а за да работим. Подкрепяме протестите на студентите, защото те протестират срещу хаоса и искат качественото образование в България да не стане спомен от миналото", посочи Вероника Делибалтова, член на Младежкото обединение.

Студентите поискаха да се спре механичното орязване на парите за университетите, да се финансират специалности, които са необходими на държавата и икономиката. Самото понятие „държавна поръчка" показва, че държавата трябва да има отношение, да е наясно от какви специалности има нужда и да ги финансира приоритетно, смятат студентите. С въвеждането на платения прием държавните висши училища се опитаха да оцелеят след орязването на парите им. Студентите искат обаче гаранции, че от платеното висше него няма да се възползват хора с възможности в ущърб на останалите.