Иван Иванов, БСП: Гарантирайки честен избор, българските граждани ще излязат да гласуват

Янр 21, 2021 Новини БСП в медиите 0 640

БСП не е била в по-добра кондиция от години насам, готови сме за изборите

„С промените в Закона за извънредното положение ГЕРБ прехвърлят изцяло отговорността на ЦИК да изготвят механизмите и начина, по който ще се проведат изборите. Това е огромна безотговорност и нехайство на управляващите по отношение здравето на българските граждани“, заяви депутатът от Парламентарната група на „БСП за България“ Иван Иванов по BGonAIR по повод приетите от правната комисия на парламента днес промени в изборните правила, с които отговорността за организацията и здравните мерки в деня на изборите на практика се прехвърлят на Централната избирателна комисия. По думите на депутата ЦИК не отговаря на изискванията, на които отговарят главният здравен инспектор и здравният министър.

Социалистът коментира, че изработването на здравни правила за вота не е от компетенцията на Централната избирателна комисия: „ГЕРБ прехвърлиха един горещ картоф на ЦИК. Оставиха бездна между гражданите и изборната администрация“. Народният представител от левицата изрази притеснение, че голяма част от карантинираните няма да могат да упражнят правото си на глас, ако ЦИК не се справят с издаването на здравен протокол.

Иванов коментира още, че от левицата ще внесат предложенията си за промени в Изборния кодекс. Той акцентира на някои от тях, сред които са видеонаблюдението и активната регистрация: „Считаме, че гарантирането на честността на вота ще върне доверието на гражданите в избирателната система“. По думите му активната регистрация ще реши напълно въпросът с „мъртвите души“ в изборните списъци.

По повод срещите на левицата с НПО-та и извънпарламентарни партии, Иван Иванов заяви: „Това е опит да върнем доверието на гражданите в изборния процес. Гарантирайки честен избор, българските граждани ще излязат да гласуват. БСП като основна опозиционна партия е изнасяла четири години битките срещу ГЕРБ. Считахме, че е наше задължение да ги поканим, да припознаят и да внесат техни предложения в Декларацията за честни избори, която приехме“.

Относно Слави Трифонов и думите му, че е „на другия бряг“ спрямо левицата, Иван Иванов попита кога е бил искрен – когато е пратил писмо до БСП с молба за внасяне на предложение за видеонаблюдение на изборите или с това си изказване. 

„Готвим се усърдно за изборите, ще представим предизборна платформа с точни и ясни ангажименти. БСП не е била в по-добра кондиция от години насам“, категоричен бе Иванов.