Българските общини изнемогват под натиска на правителството

  ГЕРБ прави опит да постигне служебна победа на предстоящите местни избори   Общото между сегашното положение в местната власт и медиите е тоталният натиск върху тях от страна на държавната власт и нейните структури

 

ГЕРБ прави опит да постигне служебна победа на предстоящите местни избори

 

Общото между сегашното положение в местната власт и медиите е тоталният натиск върху тях от страна на държавната власт и нейните структури. Това заявиха представители на БСП в местната власт при срещата си с ръководството на Групата на социалистите и демократите в ЕП. Представителите на европейската левица дойдоха в България, за да се включат в конференцията „Свободата на медиите и демокрацията под заплаха".

Българските социалисти изтъкнаха, че сегашното правителство концентрира вниманието си само върху 3-4 по-големи града в страната, както и върху изграждането на автомагистрала за сметка на неглижирането на всички останали общини в страната и техните граждани. Държавата продължава да натоварва общините с отговорности и задължения без да осигури средства за това. Управляващите орязват по 25% от бюджетите на общините, само заради допуснати незначителни грешки от местната администрация, които са лесно отстраними и не възпрепятстват общинската дейност и проекти. „И това е насочено предимно към кметове на БСП", отбелязаха представителите на левицата в местната власт. Те изразиха опасенията си, че ГЕРБ прави опит да постигне служебна победа на предстоящите местни избори.

Зам.-председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП г-н Ханес Свобода покани  присъстващите на срещата представители на местната власт на заседанията на ЕП при обсъжданията по регионалните политики за следващия програмен период. По този начин, освен чуваемост и запознаване на европейските депутати с проблемите на общините, биха могли да се засилят автономността и децентрализацията на местната власт. Свобода предложи задълбочаване на сътрудничеството с местните и регионални власти в бъдеще. Според него, именно те са най-пряката връзка между хората, техните проблеми и своеобразни посредници при опита им те да бъдат решавани. За целта Ханес  Свобода предложи това сътрудничество да се реализира чрез Комисията по регионално развитие в ЕП, Комитета на Регионите съвместно с НСОРБ.