Община Русе с финансова помощ за второ дете, близнаци и осиновяване

Кметът от БСП Пенчо Милков въведе мярка от програмата на левицата

150 лева за второ дете и 400 лева за близнаци ще получават от общината родителите и осиновителите в Русе. Това предложение на кмета на Русе Пенчо Милков бе прието от Общинския съвет.

Мярката е част от алтернативния бюджет на БСП. Така левицата продължава да изпълнява мерките, които предлага на гражданите на местата, където БСП спечели изборите.

Помощта е предназначена за хора с постоянен и настоящ адрес на територията на Община Русе, като единият родител следва да е живял постоянно там не по-малко от една година преди раждането на детето. Освен това родителите трябва са навършили 18-годишна възраст към момента на раждането. Нужно е също да имат непрекъснати здравноосигурителни права при подаването на искането.

„За подпомагане на отговорното родителство сме предвидили 170 000 лв. в бюджета за 2021 година“, поясни кметът на Русе Пенчо Милков.

Подобна мярка БСП предложи в алтернативния си бюджет в парламента, когато бе дискутиран Бюджет 2021 на държавата. Помощта да е 6 500 лева за второ и трето дете, с условие родителят да се е осигурявал поне две години преди това. Предложението на левицата, обаче, бе отхвърлено.