Застрашено е членството на България в Шенген

Михаил Миков: Крайно време е правителството да изостави колониално-слугинската си позиция в отношенията с нашите партньори от Европейския съюз и да отстоява ясна и твърда позиция     ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена в парламента от зам

Михаил Миков: Крайно време е правителството да изостави колониално-слугинската си позиция в отношенията с нашите партньори от Европейския съюз и да отстоява ясна и твърда позиция

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена в парламента от зам.-председателя на ПГКБ Михаил Миков

 

 

Коалиция за България изразява сериозна загриженост относно последните изявления на видни политици от Европа по повод присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Шенген е изключително важен въпрос, който е приоритет на три правителства, включително и на настоящото. Процес паралелен с процеса на членство на България в ЕС. Това са усилия, които три правителства и усилия, които българските граждани, съответните администрации - министерството на вътрешните работи, министерството на външните работи - непрестанно полагат, за да може българските граждани да се движат свободно в европейското пространство на свобода и сигурност. Този процес е свързан и с изразходване на много средства. Средства както на европейските данъкоплатци, така и на българските данъкоплатци. И ако в началото на този мандат може да простим фриволните изказвания на някои представители на кабинета, че се купуват хеликоптери за туристически нужди, то сега след повече от година в управлението, процесите които се развиват в Европа по отношение на пълното членство на България в Шенген будят много сериозна тревога. За всички трябва да е ясно, че България носи една тежка отговорност по охрана на външна граница около 1300 километра, източна граница на Европейския съюз, граница за охраната на която България влага много сериозни средства и ресурси.

Това лято започнаха  тревожни изявления на европейски политици относно обвързването на членството в Шенген, което несъмнено трябва да се подчинява на ясни и строги критерии и един друг процес, механизма за верификация и партньорство. Докладите за напредък в областта на правосъдието и вътрешните работи. За нас е безспорно, че не може да има никакво обвързване между двата процеса. Тази година станаха известни и редица случаи на екстрадиране на български граждани, по- специално от Франция, когато представители на правителството се отнесоха с неглижиране по този въпрос. Тогава опозицията достатъчно спокойно възприе тази политика на правителството като опит за намиране на път към пълноправно членство в Шенген. Но вчерашното изявление на френския министър Льолуш за обвързването на двата процеса, за подкрепа на холандската  позиция, която е съвсем различна от целта влизане в Шенген през 2011г., по време на унгарското председателство, събуди много сериозни тревоги в Европейската комисия. В тази посока са и категоричните изявления на Микеле Черконе, говорител на комисар Сесилия Малстрьом, че не може да има обвързване между двата процеса. Ние от Коалиция за България, българските социалисти, стоим също твърдо на тази  позиция.

Уважаеми дами и господа народни представители, крайно време е правителството да изостави колониално-слугинската си позиция в отношенията с нашите партньори от Европейския съюз. Да отстоява по-твърдо пред нашите европейски партньори, пред техните правителства и пред партньорите си от политическото семейство, което управлява в съответните страни една ясна и твърда позиция. България ще заслужи членството си и заслужава членството си в Шенген само по ясните и твърди критерии прилагани към останалите страни-членки.

Всякакви други изявления на водещи политици от партньорските страни са обида за българските граждани. Ние не можем да възприемем позициите, които вчера и днес звучат от представители на кабинета. Позиции които излъчват един колониално-слугински комплекс, а не  самочувствие на страна, която осигурява 1300 километра външна граница на Европейския съюз, която включително в последните месеци помага за решаване на проблемите в съседна Шенгенска Гърция - за нелегалната емиграция от Турция. Страна която изразходва средства, която полага усилия, която изпълнява, както показват досегашните доклади всички технически изисквания за пълноправно членство в Шенгенската система.

Уважаеми дами и господа, ние от Коалиция за България, българските социалисти настояваме за спешни действия на правителството, министър-председателя, външния министър, вътрешния министър за осигуряване на политическа подкрепа за изпълнение на това, което беше заявено: членство на България в Шенгенската система през 2011 година, което е записано и като приоритет на Унгарското председателство.