Започва ледена ера в социалната сфера с Бюджет ‘2011

Nov 11, 2010 Новини БСП 0 1383

  ИЗКАЗВАНЕ на председателя на ПГКБ Сергей Станишев при обсъждането на първо четене на Закона за държавния бюджет за 2011г Днес дебатът се провежда в блестящо отсъствие на правителството, което трябва да защитава своите тези и политики, да убеждава народните представители

 

ИЗКАЗВАНЕ

на председателя на ПГКБ Сергей Станишев при обсъждането на първо четене на Закона за държавния бюджет за 2011г

Днес дебатът се провежда в блестящо отсъствие на правителството, което трябва да защитава своите тези и политики, да убеждава народните представители. Това е съзнателно принизяване на ролята на Народното събрание и се чудя защо депутатите от мнозинството преглъщат това. Това е унизително отношение към вас като към безделници по думите на министър-председателя.

Имаше дълга разправия по бюджета в общественото пространство. Имаше хвалби за това, че това е най-рано внесения в Народното събрание бюджет. След това настъпиха маса промени в намеренията на правителството и до ден днешен не е ясно какъв бюджет ще излезе в крайна сметка от парламента. Защото междувременно беше отменена безумната пенсионна реформа на правителството или най- малкото отложена във времето. Междувременно се увеличи осигурителната тежест, което е разминаване с предизборния ангажимент на ГЕРБ и се случиха други неща.

Аз се опитах, четейки бюджета, да видя политика, цели, приоритети. И не ги намерих в общи линии. Дори управляващите се затрудняват да дадат название на този бюджет за какво е. Но все пак аз се опитах да направя мой анализ и най- важният извод е, че това е бюджет на безсилието, на безсилието да формулираш ясна политика и приоритети. Най- ясно доказателство в това отношение е пълният провал на политиката за приходи. Защото ще припомня обещанията на вицепремиера господин Дянков, който казваше, че това правителство ще увеличи приходите в хазната с 2 млрд.лв. повече отколкото предишното „крадливо" правителство. Нали така беше? Само че тази година приходите са с 2 млрд.лв. по- малко от миналата година. Нещо повече, вижте какво се получава - през 2008г. България е произвеждала БВП 69 млрд.лв. и държавата е събирала приходи за 26 млрд. и 400 млн.лв. През следващата година вие планирате БВП да достигне 77 млрд.лв., с 8 млрд.лв. повече отколкото през 2008г. Дай Боже, въпреки че малко икономисти вярват на прогнозите на правителството за растеж. Но приходите са планирани на 23 млрд. и 700 млн.лв., без европейското финансиране. Какво означава това? Че приходите ще бъдат почти 3 млрд.лв. по- малко събрани отколкото през 2008г., в която БВП е бил с 8 млрд.лв. по- малко. Аз ви питам един въпрос - къде са парите, уважаеми дами и господа от мнозинството? Има много бизнесмени от ПГ на ГЕРБ. Показахте дори, че и със заплати от МВР може да се купуват много апартаменти. Отговорете на този елементарен въпрос. Нали премиерът казваше, че най- добрата антикризисна мярка са арестите? То не бяха показни операции, то не бяха прелитания с хеликоптери. Но няма отговор на въпроса - защо когато БВП расте с 8 млрд.лв по сравнение с 2008г., приходите намаляват с почти 3 млрд.лв. в сравнение със същата 2008г. Аз имам своя отговор - убихте реалната икономика, удушихте я. Позволихте пълна свобода на контрабандата в страната. И това е като че ли целенасочена политика. И няма никаква среда за окуражаване на икономиката за излизане от кризата.

Също така това е един бюджет на лъжата, започвайки от прогнозата за икономическия растеж, който опасявам се няма как да бъде реализиран. Искам да ви припомня какви бяха обещанията на ГЕРБ. Приоритети - образование, здравеопазване. Как стоят нещата в реалност - през 2010г. за образование в бюджета беше планирано 4,2% от БВП. През 2011г. - 3,3%. Уважаеми дами и господа, това са нива от африкански държави, които плътно ни нареждат на последно място в Европа. За каква икономика на знанието ще говорим, за каква конкурентоспособност с такова отношение  към образованието, особено висшето, към научните изследвания към Академията на науката. За здравеопазване се твърди, че се дават повече пари. Бюджетът на министерство на здравеопазването е увеличен с нула лева. Впрочем, извършва се една кражба в прехвърлянето на средства от НЗОК, която е самостоятелен фонд, който се пълни от вноски на граждани - с 340 млн.лв. ограбвате гражданите, за да се изпълняват задълженията на държавата. Вноските не са за тези задължения, които изпълнява министерство на здравеопазването, спешната помощ, онкоболните, психиатричната помощ и редица други.

Впрочем, опитвайки се да намеря все пак приоритети, те проличаха - МВР - нараства с 45 млн.лв. и разбира се ДАНС - с 10% увеличение. Това са единствените два приоритета, но и тях не може да реализирате така, че работещите в системите да са доволни. Фрапантно е това, че когато за културата се дават 94,5 млн.лв. - по- малко отколкото Република Македония, която има 2 млн. население - за подсушване се планират 100 млн.лв. Това ли е най- важното за българската държава и нейното бъдеще днес?

Голяма лъжа се оказа обещанието за административни реформи. Няма административна реформа в света, която да не води до намаляване на разходите. Проглушихте света за икономии, за това как ще се съкращава администрация. Задавам въпроса - защо тогава разходите за 2011г. за централна администрация нарастват със 128 млн.лв. Ето ви едно перо преразпределение към крайно необходими социални сфери и разходи. Искам да обърна внимание на бюджета на Министерски съвет. Той е много показателен. Спомням си обещанията, че министрите и премиерът сами ще си плащат кафетата, когато идват делегации. Защо тогава бюджетът на Министерски съвет нараства със 7 млн.лв. за следващата година, включително за заплати? Всичко останало е замразено. И още един съществен детайл - една година преструктурирахте всички независими регулиращи органи с мотива икономии. Вкарахте свои хора, променихте баланси, за да контролирате независимите институции. В крайна сметка един пример - бюджетът на КРС след преструктурирането нараства с 2 млн.лв. А толкова много крайно остри нужди има в страната.

Това е бюджет и на ледената ера в социалната сфера. Искам да припомня цитат от министър-председателя, който казва - забранявам думата замразявам. А също така каза - преди да се напълнят хладилниците, трябва да вкараме в затвора тези, които ги изпразниха. Вече може официално да се каже - това е заявено от правителството - до 2013г. няма да има увеличаване на доходите - нито на заплатите, нито на пенсиите. Вие вкарахте във фризера всички български граждани на минус 10 градуса. Защо - защото инфлацията с натрупване до края на следващата година за 30 месеца ваше управление ще бъде близо 10%. Това означава реално 10% обедняване на доходите на хората. А за тези, които са бедни, е много по- голяма - защото тяхната потребителска кошница е различна от тази на средния българин. За първи път има намаляване на разходите за пенсии и социални помощи със 110 млн.лв. уважаеми дами и господа от ГЕРБ, бъдете поне последователни поне в нещо. Обещахте в бюджета за тази година да се увеличат пенсиите за хората над 75 годишна възраст, вдовишките пенсии. Орязахте ги тази година. Предложихме ви преди няколко седмици да си изпълните обещанието с наш законодателен ефект. Отхвърлихте го отново. Направете поне една стъпка за най- беззащитните пенсионери. Поне една!

Впрочем, вече е официално - добре е българските граждани и пенсионерите особено да го чуят - няма да има коледна пенсия, за първи път от десет о повече години.

Това е още бюджет на задлъжняването. След като за година и половина ще изядете близо половината от фискалния резерв, оставен от предишното правителство - той беше 8 млрд. и 200 млн.лв. - вие вкарвате държавата и хората в огромна задлъжнялост. Защото те ще плащат за дълговете, които взимате заради неспособността да събирате приходи. Още тази година държавният дълг е нараснал със 750 млн.лв. а за догодина планирате поне около 2 млрд.лв. увеличаване на дълга, като таванът ще бъде 3 млрд. и 400 млн.лв. Кой ще връща тези дългове? Кой ще ги плаща? Данъкоплатецът, избирателите -  те ще плащат за вашите грешки. И това се случва за първи път от 1996г.

Уважаеми дами и господа, при цялата формалност от страна на правителството към тази дискусия, все още нещата са в наши ръце, на цялото Народно събрание. Все още има време за формиране на бюджет на надеждата. ПГКБ ще предложи за второ четене наши конкретни алтернативни предложения - и в разходната, и в приходната част. Вие ще кажете - лесно ви е на вас, вие сте в опозиция, може да приказвате каквото си искате. Не. Много внимателно ще подходим към нашите предложения. Защото гледайки с каква бързина вървят процесите в страната, колко бързо хората се разочароват и отчайват от политиката на това правителство, може да се наложи много по- бързо от планираното да се справяме с резултата от вашето управление. Затова ще предложим промени и в приходната част - реалистични, които могат да бъдат постигнати при една нормално функционираща държава. Ще предложим и промени, насочени за преструктуриране на разходи - от административни разходи, подслушване и други излишества на властта към крайно важни социални сектори - образование, наука, култура, пенсиите, разходите на местното самоуправление и социалната сфера.

Уважаеми дами и господа, не подкрепяйте този вариант на бюджета. Той трябва да бъде фундаментално преработен, ако искаме България да излезе от сегашното състояние.