Веска Ненчева, БСП: От Министерството на образованието много късно се сетиха за проблема с устройствата и достъпа до интернет

Ние нямаме методика, както и подготвени учители за дистанционното обучение

И депутатите-учители след своите колеги-лекари от БСП станаха доброволци, за да подпомогнат образователната ни система, където поради големия брой заболели педагози се оказа, че има недостиг на кадри.

Един от тях е Веска Ненчева, народен представител от левицата и преподавател по български език и литература, която заяви, че ще се търси възможно най-доброто и гарантирано качество на образование за различните общности и отделните училища.

В предаването “Хоризонт преди всички“ по БНР тя заяви: „За всички е ясно, че голяма част от колегите в сектора на образованието са пред пенсионна възраст и със съпътстващи заболявания, което възпрепятства влизането им в класовете при учениците. С новата промяна ще се отзовем в онлайн платформите, за да бъдем полезни, тъй като всички знаем, че има недостиг на преподаватели.“

Депутатът от левицата обясни и за създадената платформа , наречена “Банка кадри за заместващи учители“, като заяви, че системата работи отлично, въпреки че има безсмислени въпроси при попълването на формулярите, отнасящи се за мотивацията на педагозите: „Тя мотивацията е ясна от само себе си. Този въпрос е излишен или неправилно зададен“.

Веска Ненчева коментира още, че не е сигурна до каква степен тези въпроси ще бъдат полезни при анализа от Министерството, за да могат да бъдат привлечени хора, които да помогнат.

На въпроса ще успеят ли учениците да компенсират изоставането и от миналата, и от тази година от онлайн обучението, депутатът от БСП отговори така: „Искам да акцентирам върху един проблем, за който много малко се говори. Още през март-април първият въпрос, който зададохме на министъра беше дали системата има налични устройства и достъп до интернет. „Това е първото нещо, което трябва да бъде решено“, категорична бе Ненчева, като в същото време отбеляза, че в министерството изобщо не са мислили по тази тема и са били с нагласата, че всеки е длъжен да ги притежава. „Чак сега по някакъв начин се говори за отпускане на 14 милиона за закупуване на компютри, което ще стане до края на учебната година“, изрази отношение по закъснелите действия на управляващите тя.

Друг недостатък на системата, който народният-представител изтъкна са разликите между двтв форми на обучение: „Дистанционната форма не е същата като присъствената, което автоматично налага съвсем нова методология на преподаване. Тоест през летните месеци трябваше да се анализира ситуацията, да се изготви нова подходяща методика на преподаване в онлайн среда“, разкритикува тя отлагането на подготовката за онлайн образование.

„В следващите години вероятно ще се налага все повече и повече да се ползва дистанционната форма на обучение, а ние нямаме методика, подготвени учители, тоест учителите са ни същите, но трябваше да им се помогне с конкретни указания. Начинът на преподаване през устройство е съвсем друг подход, за който преподавателите трябва да бъдат подпомогнати“, предупреди Веска Ненчева.