Проф. Румен Гечев: БСП предлага бюджет с европейска философия

Само в България бедни и богати плащат един и същ данък

„Няма как БСП да гласува за бюджет, който води българската икономика към дъното“. заяви пред БНР народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ проф. Румен Гечев.

Професорът посочи, че огромна част от българите и фирмите са незащитени.

„Българските граждани започнаха да умират по стълбищата на тотално сбърканата здравна система, за която управляващите не си мръднаха пръста. И поради тази причина БСП изпълни своето задължение на единствена и реална опозиция – предложихме алтернативен бюджет с нова европейска философия, отчитаща особеностите на страната ни. С нашият алтернативен бюджет гарантираме по-високи бюджетни приходи от 1.8млрд. лв. и с 500млн. лв. по-малък бюджетен дефицит“, коментира социалистът.

По отношение на предложенията на БСП за социалната сфера проф. Гечев уточни: „Данъкът трябва да стане прогресивен, какъвто е във всички европейски страни. Няма как само в България бедни и богати да плащат един и същ процент данъци. Още повече, че България е на първо място по поляризация на бедни и богати в Европейския съюз. Тази поляризация се задълбочава още повече в последните месеци и десетки хиляди семейства не могат да посрещнат нуждите си за храна и лекарства. Хората с доходи до 3900лв. ще продължат да плащат 10% данък – това са над 2 милиона и 100 хиляди работещи българи“.

 

Гечев изтъкна, че в нито една страна по света не е билодоказано, че ниският данък изсветлява икономиката: „Нима  швейцарци, немци, американци, испанци,португалци поляци и чехи работят в тъмна икономика?“, попита реторично професорът.

Депутатът от левицата се позова на статистиката за ситуацията у нас: „България е на последно място в Европейския съюз на глава от населението. По данни на БНБ до миналия месец България има спад от 64% на чуждите инвестиции в страната ни. Това е антирекорд за Европейския съюз. Чуждите и български инвестиции и капитал панически се изнасят от България. Ние сме по-зле от Сърбия, която не е член на ЕС“ и отново повтори, че е доказано, че страните с прогресивен данък имат най-много чужди инвестиции.

„ГЕРБ наследиха дълг от 13.5 млрд. лв., а до 2023г. Българите е дължим над 40 млрд. лв. дълг. Така заробват следващите поколения“, обясни Румен Гечев пред слушателите на БНР.

Социалистът коментира, че БСП е против наливането на повече пари без реформи и че здравната система не е европейска и трябва да се реформира. „Предлагаме друг европейски подход за пенсиите - преизчисляване към 2016 година, за да се гарантира увеличението на пенсиите спрямо БВП, не само спрямо инфлацията“.

Мерките, предлагани от БСП за решаване на най-големия проблем в България след бедността - демографската криза, бяха припомнени от социалиста: „От БСП предлагаме еднократната помощ на майки студентки да се увеличи от 2800 на 6500лв. Предлагаме еднократна помощ за раждане на дете за всяко българско работещо семейство, което е внасяло последните 24 месеца социални осигуровки 6500лв. за всяко второ и трето дете. Настояваме майчинските да се увеличат от 380 на 650лв. за втората година. Предлагаме безплатни лекарства за над 1млн. деца до 14 годишна възраст, както и безплатни учебници от 1ви до 12ти клас. Детските градини трябва да са безплатни“.

Народният представител изтъкна, че благодарение на прогресивното данъчно облагане в алтернативния бюджет на БСП са предвидени 825 млн. лева за общините и близо 400 млн. лева за българския малък и среден бизнес. Той допълни, че алтернативният бюджет на левицата е обвързан с българската икономика и са осигурени необходимите средства.

„ГЕРБ и управляващото мнозинство не се изказват по бюджета. Пазят пълно мълчание. Почти единствено се изказват народните представители от БСП. В бюджетнатакомисия на парламента управляващите поставиха световен рекорд – за 2 часа и половина минаха бюджетите на цялата държава за над 50 млрд. лева. ГЕРБ не ги интересува, че бедните стават по-бедни и че демографската криза се задълбочава. Те имитират и подкрепа за бизнеса“, посочи още в коментара си проф. Румен Гечев.