С Бюджет 2011 правителството демонтира социалната защита

Драгомир Стойнев: Намираме се в ситуация на бедни работещи и работещи пенсионери   С Бюджет ‘2011 правителството на практика демонтира социалната защита

Драгомир Стойнев: Намираме се в ситуация на бедни работещи и работещи пенсионери

 

С Бюджет ‘2011 правителството на практика демонтира социалната защита. Това  заяви председателя на социалната комисия в парламента и депутат от Коалиция за България Драгомир Стойнев след срещата на ръководството на ПГКБ с представители на КНСБ и КТ „Подкрепа". Разговорът се проведе по искане на синдикатите, които желаят да споделят своите виждания за бюджета за догодина и Кодекса за социално осигуряване.

Драгомир Стойнев отбеляза, че социалистите са силно разтревожени от липсата на закрила за най-уязвимите групи хора - безработните, инвалидите, майките и семействата. „Всички плащания ще бъдат замразени до края на мандата на правителството", напомни депутатът. По думите му в социалната сфера не се прави почти нищо, а бюджетът за 2011 година е „копи-пейст" от миналогодишния. „Разчетите на правителството за икономически растеж от 3.6% са неоснователни", добави Стойнев.

Коалиция за България категорично възразява срещу каквото и да било увеличение на стажа и възрастта за пенсиониране. „Не е нормално хората да се натоварват до степен, в която да изгубят правото си да се пенсионират", заяви Драгомир Стойнев. Той беше категоричен, че вдигането на стажа и възрастта не са достатъчно основание управляващите да казват, че правят пенсионна реформа. По думите на депутата приходите в държавното обществено осигуряване се увеличават, но то е за сметка на ограничени права.

Драгомир Стойнев отбеляза, че липсва каквато и да е правителствена програма за хората над 55 години, за които просто няма работа. „Намираме се в ситуация на бедни работещи и работещи пенсионери", добави депутатът. Стойнев поиска да знае кой ще понесе отговорност за последствията от Бюджет ‘2011.