БСП: Лична помощ за всички хора с увреждания, които имат нужда

Ограничаването на обхвата на механизма за лична помощ само за хора с трайни увреждания ще остави много хора без помощта, от която се нуждаят

От БСП настояват личната помощ да се определя спрямо индивидуалната потребност на човека с увреждане и той да получи такава подкрепа, каквато му е нужна, а не да бъде вързана с процента, който е определен от ТЕЛК.

От парламентарната трибуна народният представител от  „БСП за България“ Виолета Желева напомни за предложението на левицата по време на обсъждането на промените в Закона за личната помощ.

По нейните думи предложението на управляващите да се предоставя лична помощ само на хората с трайни увреждания, противоречи изцяло на идеята на закона.

„Ограничаването на обхвата на Закона за личната помощ единствено и само за хора с трайни увреждания с право на чужда помощ е връщане към обичайния подход на управляващите на раздаване на пари на калпак без да се зачита нуждата на хората с увреждания“, посочи Желева. Тя подчерта, че по този начин извън обхвата на закона ще останат много хора, които имат нужда от помощ, за да водят пълноценен живот.

 И депутатът от левицата Надя Клисурска припомни, че през 2018 г. Бойко Борисов лично е поел ангажимент пред всички български граждани да бъдат трайно уредени въпросите на хората с увреждания. Тя сподели, че тогава идеята е била през 2021 г. обхватът на механизма за личната помощ да бъде за всички хора, които имат такава нужда и е било изрично посочено, че не само хората с трайни увреждания ще могат да се възползват от такава подкрепа.

„Защо не приемете факта, че не ТЕЛК-овото решение е основополагащо в механизма за личната помощ, а индивидуалната оценка на потребностите?“, попита управляващите Надя Клисурска.

„Когато се приемаше Закона за личната помощ беше постигнат обществен консенсус и хората с увреждания го подкрепяха. Сега вие размонтирате  постижения в социалната сфера. Много трудно ще бъде те да бъдат наваксани после и това ще струва човешки животи“, обърна се към управляващите с остра критика и социалистът Антон Кутев по време на парламентарния дебат.