Проф. Румен Гечев: “Спасявай се поединично“ е посланието на Бюджет 2021

Ние от опозицията предлагаме с аргументи да се променят редица числа и в трите бюджета

„Този бюджет има трето перо“, смята народният представител от БСП проф. Румен Гечев.

В ефира на Бг он еър той заяви, че освен основните бюджетни приходи и разходи, третото перо е изборно.

„В баланса на бюджета са включени изборите и затова са всичките тези по 50 лева на едни, по 20 на други, данъчно отстъппление на трети, тъй като изборите идват през месец март. Поради тази причина управляващите не дават отговор на въпроса какво ще стане след това с тези 50 лева. Този бюджет е направен до месец март 2021г. и след това “спасявай се поединично“ е посланието на г-н Борисов и неговото обкръжение“, заяви народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ проф. Румен Гечев.

„Ние сме против политиката на парче. На пръв поглед 300 лева за пенсионерите е добре, но ние казваме, че пенсионната система е съсипана“, заяви социалистът. По думите му при системата, която управляващите предлагат, няма  дали си работил десет или четиредесет години, което не е справедливо.

По думите на депутата от БСП този бюджет е загърбил българската икономика:  „Каквито и числа да има, каква е гаранцията, че параметрите на бюджета ще бъдат изпълнени, ако не работи икономиката - никакви“, обясни професорът, като заяви, че страната ни отива към външен дълг от 40 млрд. лева след три години.  

На въпроса дали ще има промени в бюджета между първо и второ четене проф. Гечев отговори: „Ние от опозицията предлагаме с аргументи да се променят редица числа и в трите бюджета. Но както винаги те няма да променят нищо, тъй като първо четене е минало, основните параметри на бюджета са определени и ние искаме да покажем на обществото нашата алтернатива“.

Основният проблем на България е демографският, затова в тази област трябва да се предприемат и най-сериозните мерки, които да бъдат обезпечени със съответните фискални политики, смята народният представител от БСП. „Нашето предложение е по-добро от това на управляващите и на Обединените патриоти, тъй като ние предлагаме 6500 лева на всяко второ и трето дете. Това означава десет минимални работни заплати за семействата, чиито родители са работили през последните 24 месеца и са правили социално осигуряване.“

По думите му демографската криза е нещо, за което трябва да се работи с десетилетия, а България се намира в най-неблагоприятното положение не само в ЕС, но в целия свят. „Ние сме застаряваща нация, с най-висока смъртност, и с най-неблагоприятни тенденции по отношение на образованието“, обобщи той.

Според професора здравната ни система е съсипана и даде следните аргументи: „Вчера двама български граждани умряха на стълбите на една болница в Пловдив. Това не е проблем на конкретната болница, а на цялата система. А ние какво правим в момента - спорим кой ще даде повече пари в коя система точно - на здравеопазването, която е съсипана, рухнала, и която не работи. Това управляващо мнозинство десет години не решава тези проблеми.“

Критики и в сферата на образованието отправи Румен Гечев като заяви, че в момента заплатите на учителите са по-високи от тези на млади доктори на науките, по нанотехнологии или по биоинженерство. „Къде се наливат парите и какво са реформирали в образованието“,  попита проф. Гечев. „Ние искаме разходът да се пренесе върху необходимите реформи в обществените системи“, заяви той.

„От БСП искаме гласуването на бюджета да е съобразно Конституцията на Република България и ние имаме претенциите, че тя е нарушена само и само да се осигури кворум и да се гласува бюджета“, заключи народният представител от БСП.