Евгени Кирилов: Съществува реален риск потоците на нелегална имиграция да се пренасочат към Черноморския регион след влизането на България в Шенген

  Съществува реален риск потоците на нелегална имиграция да се пренасочат от Средиземноморието към Черноморския регион след влизането на България и Румъния в Шенген

 

Съществува реален риск потоците на нелегална имиграция да се пренасочат от Средиземноморието към Черноморския регион след влизането на България и Румъния в Шенген. Това предупреди българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Евгени Кирилов по време на обсъжданията днес в Комисията по външни отношения на ЕП на доклада "Стратегия на ЕС за Черноморския регион". 

В изказването си Евгени Кирилов подчерта, че след присъединяването на България и Румъния към Шенген ще се създаде "нова външнополитическа ситуация по отношение на европейската сигурност, особено що се отнася до нелегалния трафик на хора и  борба с тероризма". Той добави, че "съществува реален риск потоците на нелегална имиграция към тази външна граница на ЕС да достигнат тези от Средиземноморието и затова е нужна сериозна подготовка от страна на съответните страни и Европейската комисия, за да се избегнат неприятните изненади".

Според Евгени Кирилов досегашната политика на ЕС към този регион (т.нар Черноморска синергия) "сама по себе си е добра идея, но лишена от съдържание".

"Необходимо е провеждането на по-активна политика със собствен бюджет, включително по-тясно обвъзване между Дунавската стратегия и Черноморската синергия,  която да доведе до конкретни резултати", подчерта в заключение българският евродепутат.