Декларация на ПГКБ

На Парламентарната група на Коалиция за България Прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев       В началото на седмицата всички достойни българи отбелязахме един от най-емоционалните национални дни в календара - Деня на народните будители

На Парламентарната група на Коалиция за България

Прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев

 

 

 

В началото на седмицата всички достойни българи отбелязахме един от най-емоционалните национални дни в календара - Деня на народните будители.

Отбелязахме го, както вече се прави от много години насам.

Но за пръв път от десетилетия насам имаше и нещо различно - и като съботия, и като атмосфера.

За пръв път хората на просветата, на науката, на културата, хората на духовността излязоха на протест на този ден.

Парламентарната група на Коалиция за България е изключително сериозно обезпокоена от агресивната и безотговорна политика на правителството на ГЕРБ и АТАКА в областта на науката, висшето образование и култура. Във време, когато Европа свързва бъдещето на нашия континент с интелектуалния растеж, основан върху ускореното развитие на образованието, научните изследвания и иновации, в България под лозунга на реформи и ефективност на публичните средства правителството на ГЕРБ и АТАКА ликвидира перспективите пред страната ни за високо качество на човешкия труд и за висока производителност.

Правителството върна развитието на научните изследвания години назад. За една година негативната тенденция на стопяване на научния и академичен потенциал на България се задълбочи рязко, в резултат на което ние вече заемаме трайно последно място сред държавите-членки на ЕС по брой учени.

Сериозен удар върху демократичното развитие на България е безпрецедентният финансов и политически натиск на управляващите върху организациите за научни изследвания и върху висшето образование. И много показателно е, че най - големите удари се нанасят върху най- силните интелектуални центрове на България - Софийския университет и БАН.

Проектът за бюджет за 2011 година е истински геноцид на науката, образованието и културата. Искам да ви припомня - в бюджета за 2010 година делът за образование е 4,3% от БВП, а за 2011 година се планира 3,3% от БВП - твърдо на последно място в Европа, съпоставимо с дела разходи за образование с редица африкански държави. Същото може да се каже по отношение на науката, защото ако по време на предишното правителство делът на финансиране на наука и научни изследвания достигна 0,5% от БВП, то за 2011 година се планира около 0,2% от БВП. Как ще достигаме Европа? Как ще се вписваме в нейната стратегия за развитие „Европа 2020"?

Връх на цинизма са думите на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков по отношение на БАН и държавните университети, че „като им спрем парите, сами ще се закрият"? Кое е това правителство, което организира такъв поход срещу носителите на знанието, срещу собствената си интелигенция? Лишава от перспективи за високо технологично развитие икономиката? Чии интереси защитава партия, като унищожава националния център за научни изследвания - Българската академия на науките и последователно дискредитира националната Алма Матер - Софийския университет „Св. Климент Охридски"?  Пак ще ви припомня думите на вицепремиера Дянков, който не препоръчвал на студентите да се записват в Софийския университет. Само за това трябва да си ходи от министерския пост.

На повърхността наистина избиват властовите комплекси на ковчежника на българското правителство.

Стигна се дотам хората на духовността да изпитват неудобство и цитирам: „да поучават пристигналото момче от Световната банка". И да заявяват, че „възпитанието му не е от силните страни".

Хората на духовността искат да бъдат полезни. И казват, че „Дянков е пътник - колкото по-рано, толкова по-добре.

Българската наука се прави от нейните достойни труженици, а не от безхаберието и интересите на чиновници, внесени по второ направление. 

Точно дейците на науката и изкуството заявиха преди два дни на площада в София, че „никога досега не ни е управлявало толкова неграмотно и неспособно правителство". Че показността е първият признак на немощта.

Че правителството цени полицейската палка по-високо от диригентската палка и учителската показалка.

Достойните българи не искат самозабравянето на низшите духом да обрича децата ни на мизерията, на която вече са обречени техните родителите. Не искат да се превръщаме в земя на брадърската простотия, в която чалгаджийската мускулеста харизма вече е стил и модел за поведение, а академичната известност е презряна.

И както заяви на протеста един бивш заместник-председател на Народното събрание: "Не искаме съдбата на европейска България да става жертва на духовната нищета на управленци, чийто мироглед се простира между белезниците и футболното игрище - те не могат да разберат защо в модерната държава един млад учен е по-важен от цяло полицейско управление.

Свидетели сме на режим, който действително като че ли мрази духовността!

Господа управляващи, вие изкарахте на улицата най-интелигентната част на България, която никога не е приемала такива крайни форми на протест. В техните искания не става въпрос само за заплати. Те искат друго бъдеще за България.

Смешно е да се говори за „Икономика на Знанието" у нас дне. България не може да се състезава за тези цели, тъй като студентите ѝ се борят да нямат дървена ваканция, да имат стипендии. И действително е жалко, когато се правят циркове със 100 000 отпуснати от правителството за отопление на три висши учебни заведения в областта на културата, след като това няма да им стигне и за един месец отопление.

ПГ на Коалиция за България настоява за коренна промяна на политиката на управляващите в духовната сфера. Незабавно трябва да бъде осигурено нормалното функциониране на държавните висши училища  и публичните научни организации. Да се спре волунтаристичната и хаотична законодателна дейност на мнозинството, която вече получи своята оценка от Конституционния съд с връщане на Закона за академичното развитие.

 

Настояваме:

 

•§         Образованието, науката и културата  да станат водещи национални приоритети, а не да се разглеждат от управляващите като излишен разход и дразнител.
Предучилищното, началното, средното и висшето образование да се разглеждат като система и ако продължат реформите, както беше правено от предишното правителство, реформата трябва да бъде цялостна и смислена, а не повърхностна и обслужваща частен интерес, както се случва до момента.

  • § Ние сме категорично против политиката за ликвидация и обезличаване на БАН, българските държавни университети и други институции на българската духовност

 

Ние, Коалиция за България няма да оставим България да се търкаля по нанадолнището. Ще отстояваме интересите на българската академична и научна общност в Народното събрание, пред европейските институции и в частност при обсъждането на бюджета за 2011 година с наши алтернативни предложения. България трябва да се утвърждава не като територия на нищетата, неграмотността, страха и подслушването, за което се заделят 100 млн.лв. в бюджета за догодина - доста повече от парите за култура, а като държава на благоденствието и духа, благодарение на което Българската нация е оцеляла 13 века.