Цветан Цветанов няма морално право да се представя като борец срещу корупцията

След вчерашните обяснения на Цветанов, създаването на анкетна комисия е още по- належащо

След вчерашните обяснения на Цветанов, създаването на анкетна комисия е още по- належащо. Той изрече няколко лъжи и не беше убедителен. Това заяви народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова по време на дебатите  в парламента за създаване на анкетна комисия за имотното състояние на Цветан Цветанов. Нинова посочи редица въпроси, които остават неизяснени, след вчерашния отчет на вицепремиера.

Корнелия Нинова напомни, че в началото на скандала, когато стана дума за начина на плащане на имотите, Цветанов заяви, че е платено по банков път. В нотариалния акт обаче пише, че е платено в брой. „Вчера вицепремиерът каза, че става дума за плащане в кеш по банков път, каквото и да означава това, защото такова животно няма. Цветанов си противоречи сам в говоренето за един и същи факт", отбеляза депутатът от левицата. Нинова изтъкна, че в нито една от публичните декларации на Цветанов не фигурира сумата 362 000 лв. доходи. Стои отворен въпросът дали са декларирани тези пари, платени ли са им данъците и защо има разминаване между декларациите и казаното в парламента. Вицепремиерът обяви, че е извършвал консултантска дейност, но не казва на кои фирми. „Тук има нещо скрито", осъмни се Нинова. Тя постави въпросът дали Цветанов е имал право да оказва консултантска дейност в областта сигурност, една година след като е напуснал поста зам.-кмет по сигурността. „Не е ли това нарушение на закона за конфликт на интереси, според който 12 месеца, след напускането на тази длъжност нямаш право на такава дейност в същата област", попита народният представител. Нинова добави, че през 2009г. при стъпването в длъжност като вътрешен министър, в декларацията си за конфликт на интереси, Цветанов е декларирал, че не е извършвал стопанска дейност, няма приходи от стопанска дейност и не е в конфликт на интереси по отношение на търговска дейност. В края на същата година той е декларирал доходи от стопанска дейност.  „Откъде идва това противоречие?", попита Нинова.

Депутатите от Коалиция за България са категорични, че има нужда да се даде отговор на тези въпроси. Те изразиха съмнения, че проверките, които се правят в момента са субективни. „Проверките за евентуални престъпления трябва да се извършат от служители на МВР. Как си представяте те обективно да разследват своя министър?", попита Корнелия Нинова. Тя подчерта, че за първи път директорът на НАП си позволи преди да започне проверка да пита проверявания. Депутатът от левицата напомни, че журналисти, които се опитаха да снимат един от имотите на Цветанов, бяха арестувани. „Цветанов няма морално право да се представя като борец срещу корупцията", категорична беше Нинова. Тя припомни изследването на Трансперънси интернешънил, според което откакто ГЕРБ управлява и Цветанов е начело на МВР, корупцията в България се е повишила. „Откакто Цветанов управлява МВР, контрабандата в България е стигнала нечуваните 40%", добави Нинова.

Корнелия Нинова определи като нагло и арогантно поведението на вътрешния министър. В парламента той размахва пръст в стил „крадецът вика дръжте крадеца". Вицепремиерът заяви, че парламентът е неговия работодател и след едно изречение нарече парламента „Октопод". „Защо Цветанов не каза нито дума за личните си отношения с т.нар. „Октопод". Взимала ли е Общината пари от т.нар. „Октопод", получавала ли е партия ГЕРБ пари от т.нар. „Октопод", поиска да знае Нинова. Тя се обърна към мнозинството от ГЕРБ:  „Жал ми е за вас заради обидното отношение на Борисов и Цветанов - да ви наричат „Октопод" и вие да посрещате тези думи с ръкопляскания. Повече ми е жал за парламентаризма, а най- вече за българския народ, когото излъгахте, че се борите с корупцията и с организираната престъпност.

„Не само че Цветан Цветанов трябва да си тръгне от министерското кресло, той трябва да влезе бързо в прокуратурата", категоричен беше Антон Кутев. Той изрази недоумение как мнозинството защитава човека, който си позволяваше да издава присъди от екрана на телевизора за много по- малки неща от тези, за които самият той е обвинен. Кутев изтъкна, че фирмата, от която Цветанов призна, че е купил имоти по- евтино, е получила от Топлофикация София поръчки за близо 20 млн.лв. „Това само по себе си е достатъчен довод за проверка", заяви Кутев. Депутатът поиска да знае и коя е банката, която е дала 30-годишен кредит на Цветанов. Според депутата от левицата няма банка, която да даде на човек до 76-тата му година кредит, освен ако някой от ръководството на банката не е подписал изрично. „Не правете българските граждани на балами, защото всички хора теглят кредити", обърна се Кутев към мнозинството. Той за пореден път настоя да се изяснят въпросите кои са фирмите, които Цветанов е консултирал, имат ли отношения със Столична община и с ГЕРБ. Кутев попита и колко пъти Цветан Цветанов е говорил лично със Сумиста по телефона. „Беше направена комисия за имотите на „царя". Да не се окаже накрая, че „царят дава, пъдарят не дава", отбеляза депутатът от левицата.

По повод консултантските договори, Кирил Добрев попита дали Цветан Цветанов се е регистрирал по ДДС и дали е платил данъци. Добрев напомни, че в навечерието на парламентарните избори Цветан Цветанов и Бойко Борисов теглят кредит от 440 000 лв. Това е вписано в документите на Цветанов, но не е ясно кои имоти е ипотекирал и как е плащал лихвите. „Сметната палата не позволява от финансови субсидии за политически партии да се погасяват такива кредити„ изтъкна Добрев.

„Парламентарната трибуна не се беше превръщала до сега в трибуна на голямата лъжа и голямата клевета. Това не е некомпетентност, а политическа мизерия", възмути се Петър Мутафчиев.

Парламентарното мнозинство отхвърли предложението на Коалиция за България дебатите по предложението за създаване на анкетна комисия да се предават пряко по националната телевизия. „От това гласуване се вижда, че вчера сме присъствали на един фарс", възмути се зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов.