Удушаването на българската икономика продължава

Интервю на народния представител от Коалиция за България Румен Овчаров за в

Интервю на народния представител от Коалиция за България Румен Овчаров за в. Труд:

 

- БСП заяви, че няма да подкрепи нито вдигането на стажа, нито на възрастта за пенсиониране. А какво предлагате на фона на демографската картина?

- Тази демографска ситуация не е от вчера. Ще припомня, че точно заради нея, когато БСП беше управляваща, беше въведено най-дългото майчинство в Европейския съюз (ЕС). И пенсиите увеличихме пак ние, държавата влезе като трета страна в осигурителната система. Това е реформа, когато променяш нещо принципно. Ние и сега сме готови да подкрепим истинска визия за реформа. А в това, което ни предлагат, няма реформа, има бягство от вземането на непопулярни решения и отлагането им за след президентските и местните избори догодина и парламентарните през 2013 г. Има бакалски сметки и опит да прехвърлим отговорността и за бъдещите поколения върху поколението, което изнесе най-тежката част от кризата, тези, които сега са на 50-60 г. и които 20 г. плащаха пенсиите на бащите и дядовците си. Нали не забравяте, че от 2000 г. стажът за жени беше увеличен с 14 г. за мъже с 12, а възрастта съответно с 5 и 3 години. Кой ще доживее до пенсия?

- След заседанието на Изпълнителното бюро на БСП във вторник вие и други соцдепутати критикувахте цял час проектобюджета. Нищо ли не харесвате в него?

- А вие виждате ли нещо ново? Удушаването на българската икономика продължава. Новини няма. Но и досегашните са достатъчни за това колко е зле в страната.
Ние се намираме в абсурдната ситуация да разглеждаме бюджети, за които самите управляващи са наясно, че са неверни и на практика ще се правят в Народното събрание. Няма такъв прецедент досега. Народните представители не могат да внасят закон за бюджет, могат само да го коригират между първо и втори четене.

- Намерихте 3,5 млрд. лв. дългово финансиране чрез облигации в сметките на финансовия министър Симеон Дянков. Нима е по-добре да вземем заем от МВФ?

- Държавата очевидно не може сама да си оправи сметките. В този смисъл МВФ може и да стане необходим, за да вкара правителството в рамките на някаква разумна финансова политика. След като поизхарчиха резерва - парите от миналото, сега започват да харчат и от бъдещето, вземайки нови заеми.

- Правителството показа, че може да прави и крачки назад - ето, отказа се от национализацията на пенсионните фондове?

- Нищо подобно - със 100 млн. лв. от професионалните пенсионни фондове се финансира дефицитът в НОИ. С 340 млн. лв. от Здравната каса се финансира държавният бюджет за здравеопазване. А това правителство нищо друго не прави освен крачки назад. Като започнем от антикризисните му програми. Някой спомня ли си за тях? Първо беше план от 70 точки, после от 60 точки. После имаше уж борби с контрабандата и сивата икономика. Каква борба със сивата икономика, при положение че при БВП, който е с 8 млрд. лв. по-голям, отколкото през 2008 г., приходите в бюджета са с 2,7 млрд. лв. по-малко?!

- Ако и догодина бюджетът е на минус, това ще е за трета поредна година и дефицитът ще стане хроничен. Как може да бъде овладян той?

- Има един-единствен начин - когато започне да се прави икономическа политика, която реално решава проблемите на страната. Финансовият министър Симеон Дянков нарече бюджета за т.г. постна пица, но за да има каквато и да е пица, първо трябва да има рецепта, технология и продукти. И майстор, който да я направи. А когато имаш само продукти, но нямаш нито технология, нито майстор, нито рецепта, става буламач. И като резултат - икономиката затъва, а не се развива и това се отразява върху бюджета. Вече няколко пъти показвам графиката за това как България рязко е влязла в кризата през първото тримесечие на 2009 г. и също така рязко е излязла от нея през второто тримесечие на 2009 г. И как през следващите три тримесечия България затъва в кризата като резултат от упражненията на Симеон Дянков по удушаването на българската икономика - задържане на плащанията към бизнеса, към здравната система, към общините, робуване на фикс идеята за бюджетен баланс и влизане в чакалнята на еврозоната. И в крайна сметка за миналата година вместо нулев, имаме 4,7 % дефицит. Ако това не е некомпетентност! Е, как да решим въпроса с бюджетния дефицит?! Като сменим икономическия екип на това правителство!

- Днес БСП подкрепя вдигането на осигуровките, иска да се увеличи максималният осигурителен доход на 2400 лв. С това ще засегне квалифицираните работници и окончателно ще ги откажете да гледат към червената бюлетина, а нали уж искате да ги привлечете?

- Не мисля, че са много работниците със заплати над 2400 лв. Не можем да допуснем тежестта на кризата да се стовари върху бедните, социално слабите, пенсионерите.

- Необходим ли ни е заем от МВФ сега?

- Когато миналата година представителят на МВФ съветваше - да не намаляват осигуровките, да не намаляват капиталовите разходи, Дянков не го чу. Сега чу препоръките. Това избирателно чуване потвърждава мнението ми, че МВФ вече е необходим като усмирителна риза на управляващите.

- Строителството на АЕЦ "Белене", което вие винаги сте поддържал, няма ли още да натовари бюджета?

- Няма как да го натовари. Надявам се, че това и премиерът Бойко Борисов най-после го разбра. Не мога да разбера как строителството на "Горна Арда", чието изграждане набързо подкрепиха без проучвания и проекти, няма да натовари бюджета, а строителството на АЕЦ "Белене" ще го натовари?

- А ефективността на проекта "Цанков камък", заради който според Борисов са бетонирани Родопите, каква е?

- За Борисов древната максима "Когато фактите говорят и боговете мълчат" важи в български вариант: "Когато Бойко говори и фактите мълчат!". Не мога да разбера защо след толкова разпенени монолози на премиера по темата г-жа Цачева за трети път връща мой въпрос към него. От какво пази, от истината? Стигна до абсурда да пита консултанти дали мога да задам такъв въпрос. Всъщност истинският въпрос е как и защо цената на проекта от 380 млн. само за 15 месеца стана 460 млн. Евро! Защо бяха приети всички претенции на австрийския главен изпълнител и Догановия "Минстрой" и завишените обеми и некачествено изпълнените работи. Да не би това да е цената на новия флирт - Борисов с Доган?

- БСП готова ли е за предсрочни избори, ако бюджетът не бъде приет?

- Бюджетът ще бъде приет, но той е вреден, без идеи, без политика. Всички правителства през последните 20 години правеха политика. А сега какво правим?! Приказваме си! Днес едно, утре друго.

- Създава ли се нова политическа ситуация?

- Да, при това доста бързо за мое учудване. Сривът в доверието към ГЕРБ ще бъде доста рязък и за съжаление ще повтори известната истина, че големите очаквания раждат големи разочарования. Те вече са видими - никой не получи това, което очакваше от правителството. И недоволството тръгна, въпреки прегръдките със синдикатите и работодателите. Такова роптаене сред бизнеса аз не помня.

- Проектът на президента Георги Първанов ще разцепи ли БСП, или ще я укрепи?

- Проектът е замислен добре като идея, като опит за консолидиране на всичко ляво, патриотично, екологично. Въпросът е да бъде реализиран точно в този му план - като обединяващ, а не разделящ. Страхувам се част от лицата, които се свързват с проекта, да не станат ахилесовата му пета. БСП и левицата са уникални в способността си да правят старите предатели - нови лица