Крум Зарков към Ананиев за фалита на Олимпик: Не може да се каже на ощетените: „Пийте една студена вода, станалото-станало“

23.10.2020 г.

„Две години след фалита на застрахователно дружество „Олимпик“, моля да ми отговорите каква конкретна помощ е оказала България, за да защитят българските граждани интереса си пред чуждия съд? Какви са отношенията между българския и кипърския гаранционен фонд? Какви мерки е предприела държавата ни, за да осигури по-ефективна защита на български граждани при фалит на застраховател със седалище в друга държава членка на ЕС, но упражняваща дейността си и в България?“. Тези въпроси зададе от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на ПГ на“БСП за България“ Крум Зарков към министъра на финансите Кирил Ананиев. Той припомни, че при фалита на „Олимпик“ през лятото на 2018 година са били ощетени около 200 хиляди български граждани.

От отговора на министър Ананиев стана ясно, че предстои арбитраж между българския и кипърския Гаранционен фонд, а помощта на държавата се състои предимно в предоставянето на информация от страна на Комисията за финансов надзор. Според Зарков това не е достатъчно и той настоя за оказване на ефективна правна помощ за защита правата на българите пред кипърския съд. Депутатът от БСП разясни и ситуацията, в която са се озовали пострадали, водили с години дела срещу Олимпик и които въпреки окончателни решения на българските съдилища не могат да получат обезщетение. „Отговорността на българската държава произтича от факта, че това се случи на регулиран пазар, надзираван от специален орган“, заяви социалистът.  

 „Не можем и не бива просто да кажем на тези 200 хиляди души: „Пийте една студена вода, станалото-станало“, категоричен бе той.