Европейските социалисти настояват за позиция на ЕНП относно изказването на Бойко Борисов

Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Европейския парламент изрази днес дълбоката си загриженост във връзка с коментарите, направени от лидера на най-голямата опозиционна партия в България ГЕРБ, член на Европейската народна партия (ЕНП)

Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Европейския парламент изрази днес дълбоката си загриженост във връзка с коментарите, направени от лидера на най-голямата опозиционна партия в България ГЕРБ, член на Европейската народна партия (ЕНП).

Заместник-председателят на Групата на ПЕС Ян-Маринус Вирсма заяви:

"Последните изявления на Бойко Борисов описват турците, ромите и пенсионерите в България като "лош човешки материал". Това е поредното от серия дискриминационни изказвания и заплахи по адрес на турци и хомосексуалисти. Това говори за политическа платформа, наподобяваща нацистката платформа за чистота на нацията.

"След като всяко подобно изявление обикновено е последвано от извинения, преди да последва поредното тревожно изявление, ние се обръщаме към ЕНП да предприеме необходимите мерки или да се дистанцира от подобна партия, която вече е прекрачила невидимата линия между десния популизъм и екстремизма", каза още заместник председателя на Групата на ПЕС.