Корнелия Нинова: Има план за действие при епидемия от 2006г. Приложете го с грижа за хората

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Уважаеми народни представители,

Всеки ден излиза информация за случаите на заразени с Covid - 19 - в България и в Европа. С наближаването на зимата ще се увеличат и грипните заболявания и обстановката ще се усложни. Болниците започват да изпитват затруднение, видяхме вчера случаите в Търговище, Гоце Делчев, Петрич.

При първия прилив на Covid-19  през март и април тази година не бяхме подготвени. Действаше се адхок, често хаотично и непоследователно. Създаде се паника у населението с непремерени изказвания  за чували с трупове, катафалки, „яко ще се мре“. Променяха се решения в рамките на 24 часа, което доведе до хаос в обществото, икономиката, включително и до ситуации със задръствания, на тапи на входящи и изходящи КППТ-а. Смениха се хора в Националния щаб, които взаимно си противоречаха в оценката на ситуацията, което доведе до още по-голям хаос. Държавният резерв не беше подготвен за реакция в първия момент. Нямаше яснота кои болници поемат първия удар. Не бяха защитени лекарите и някои отказваха да влязат необезопасени в инфекциозните отделения.

Искаме всичко това сега да бъде избегнато. Искаме ясен план за действие с грижа за хората. Ето го плана, който предлагаме да се изпълнява - казва се "Национален план на Република България за готовност за грипна епидемия, приет през 2006г., последно актуализиран през 2017г. Няма никакво логично обяснение защо той не беше приложен през март и април т.г. – освен правителството да избяга от политическата отговорност. Сега е време да сложим  ред, да има отговорност. В плана има изключително сериозно разработени периоди, фази и нива на грипната епидемия, има данни за населението по области и данни за лечебните и здравни заведения и броя на медицинския персонал в България, видът и необходимият брой ваксини, лекарства и антивирусни препарати за цялото население, неспецифичните средства за лечение - имуномодулатори.

Има разработени мерки по отношение на болните:

- мерки по отношение на болните;

- мерки по отношение на контактните с болни;

- мерки, ограничаващи предаването на болестта;

- мерки при международни и вътрешни пътувания.

Този план е изготвен в координация със СЗО, ЕК, със Съвета на Европа.

В него много ясно са разписани срокове за действие и отговорности. Няма епизодични органи като НОЩ, а Национален епидемичен комитет, в който участват зам.-министри от отговорните министерства и се ръководи от вицепремиер. Искаме този план да бъде разискван в Народното събрание навременно, да бъде актуализиран, ако е необходимо, и да се прилага стриктно от правителството.

Целта ни е да се създаде ред, да има предвидимост, да има отговорни лица от правителството, да не се допуска паника и хаос, да се подготви здравната система и най-важното - да се осигури грижа за хората. Днес внасяме питане, подписи за разискване и проект за решение.