Георги Свиленски: Този парламент е изчерпан

Окт 16, 2020 Новини БСП в медиите 0 1002

Управляващите са загубили доверието

„Мотивите, които предложихме и внесохме за отстраняването на Цвета Караянчева, бяха качествени и изчерпателни. Отразиха цялата дейност на председателя на Народното събрание през 3-годишния период, в който е председател, както и нашите притеснения и искания тя да бъде отстранена от поста. Когато в пленарна зала трябва да стане дебат, трябва да има две страни и ние изложихме и защитихме нашите мотиви с примери. За съжаление от управляващата опозиция нямаше аргументи, нямаше опровержение на нито един мотив, или те бяха с неточни данни.“ Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред БТВ.

По думите му аргументите, които БСП представи за отстраняването на Цвета Караянчева са поне пет. „Най-важните, които трябва да повторим още веднъж, са свързани със законодателния процес и начина, по който се разглеждат законопроекти. Първо, забавяне на законопроекти на опозицията. Второ, внасянето на предложения между първо и второ гласуване по закони, които нямат нищо общо с разглеждания законопроект. Това изолира гражданите, изолира медиите, и вие научавате една сутрин, че НС е приело някакъв закон, изменен през два или три други закона“, обясни той. Свиленски каза, че това е пример за лошото законодателство, което трябва да се поправи и допълни, че това е причината  за ниския рейтинг на парламента - най-ниският от 30 години.

„Ние ясно сме заявили нашето отношение към това Народно събрание, ясно сме заявили, че този парламент е изчерпан и няма да дадем възможност всеки един ден да има заседание. И хората, и ние, и нашите избиратели искаме този парламент да се саморазпусне и да отидем на предсрочни избори, където да има легитимно Народно събрание, с легитимно правителство. Сегашните управляващи са загубили доверието“, коментира той.

„Имахме разговор с председателя на парламента, която ни покани на председателски съвет, но ние не участваме в такъв, тъй като за нас парламентът е изчерпан. В отговор й казахме да предложи варианти. Първият вариант, относно достъпа на журналистите, беше да бъдат в някакво мазе или стая, без интернет и телевизори. Вторият беше да бъдат допускани в половината от сградата, а третия в цялата, но това не е работа на опозицията“, обясни социалистът. По думите му най-важен е диалогът и затова следва да поканят журналистите на среща, за да кажат от какво имат нужда", подчерта още Свиленски. 

„По инициатива на БСП за първи път се провежда изслушване на главния прокурор, което е добре за българската демокрация и парламентаризма. По дела, по които г-н Гешев искаше да даде повече информация, като навлизане в президентската институция, като делата, свързани с г-н Божков, той беше взел разрешение от наблюдаващия прокурор да говори повече, отколкото позволява закона. Но по други дела, които са интересни, като записите на г-н Борисов и снимките на неговия дом, изведнъж се оказа, че няма разрешение и не може да даде повече информация от тази, изтекла по медиите“, обясни Свиленски, като заключи, че тези записи и снимки са в медийното пространство вече  от 2-3 месеца и никой не казва дали са истински.