Управляващите пестят пари на гърба на пенсионерите

Михаил Миков към мнозинството в парламента: Толкова ли не можете да се справите с приходната част!   Направете този жест към хората, които са в най- трудно положение и които се нуждаят от тези пари, просто за да оцелеят

Михаил Миков към мнозинството в парламента: Толкова ли не можете да се справите с приходната част!

 

Направете този жест към хората, които са в най- трудно положение и които се нуждаят от тези пари, просто за да оцелеят. С тези думи председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев се обърна към мнозинството в парламента и призова да бъде подкрепено предложението на  левицата за увеличение на вдовишките надбавки към пенсиите от догодина. Предложението на Коалиция за България е размерът на добавката от 1 януари 2011г. да достигне 25% и до 2015г. да достигне 40%. Това изменение е насочено към една от най-уязвимите в условия на икономическа криза социални групи, към които държавата е нужно да проявява особена грижа, заявиха депутатите от левицата.

Сергей Станишев обясни, че предложението на социалистите по никакъв начин няма да дестабилизира цялостния бюджет. „След като поехте ангажимент към хората, бъдете последователни, защото никой иначе няма да ви вярва. Не изпадайте във смешно и унизително положение", обърна се лидерът на БСП към мнозинството. Управляващите обаче не пожелаха да чуят аргументите на Коалиция за България и се обявиха „против" подкрепата за българските пенсионери.

Председателят на ПГКБ със съжаление отбеляза, че управляващите пестят пари на гърба на най- безпомощните български граждани - пенсионерите. Станишев напомни, че предишното правителство водеше последователна политика за изпреварващо увеличаване на пенсиите.

Председателят на социалната комисия и депутат от Коалиция за България Драгомир Стойнев заяви, че откакто ГЕРБ управлява, пенсиите нито се вдигат, нито се предвижда увеличение. „100 млн. лв. за подслушване по-важни ли са от 90 млн. лв. за възрастните хора, които живеят сами?", попита Стойнев.

Зам.председателят на ПГКБ Михаил Миков, припомни, че сред предизборните обещания на ГЕРБ, е било  и повишаването на пенсиите на самотноживеещите пенсионери, които са близо 700 хиляди души. „Два-три лева на човек, толкова ли е закъсала държавата? Толкова ли не можете да се справите с приходната част?", обърна се Миков към мнозинството. По думите му има опасност 50 000 души да не получат енергийни помощи тази година заради промените в Правилника за енергийните помощи.