Корнелия Нинова: Заради авторитета на НС и достойнството на българските жени - Караянчева да подаде оставка

15.10.2020г.

Както вчера обявихме, внасяме искане за оставката на г-жа Караянчева – тя не познава Конституцията,  законите на Република България и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Още с първата си реч пред Народното събрание г-жа Караянчева даде доказателства за това с изказването си, че народните представители тук са  представители само на регионите, от които са избрани. Както знаем, по силата на Конституцията всеки избран народен представител представлява целия български народ.

Втората причина, поради която искаме оставката е нарушаване на принципа на разделение на властите и контрол на законодателната над изпълнителната власт. От 1 година министър-председателят не е идвал в парламента на парламентарен контрол. Последното му участие беше през ноември 2019г. Въпреки многократните ни искания за изслушване на министър-председателя, г-жа Караянчева винаги намираше начин това да не се случи, обикновено с оправданието, че министър-председателят е зает. А много често в същия ден, в който Народното събрание го е призовало, сме виждали в какво се изразява неговата заетост-обиколки на страната с джипа и раздаване, абсолютно извън правилата на бюджетната процедура, на средства, събрани от всички данъкоплатци с цел партийна, политическа или предизборна агитация.

На следващо място - грубо нарушаване на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който както казах е закон по решение на  Конституционния съд. От 2017 г. внесени законопроекти от ПГ на "БСП за България" стоят неразгледани и негласувани в зала. При това законопроекти, които са от изключително значение, като например Законът за възрастните хора или за многогодишните спестовни влогове, който засяга голям брой българи, както и многократното ни искане за промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, които биха допринесли за по-голяма прозрачност и за по-ефективна борба срещу корупцията. Няма да изреждам всички 22 законопроекта, които стоят някъде на трупчета в кабинета на г-жа Караянчева и не се разглеждат от зала. За сметка на това редовно се внасят законопроекти 24 часа преди заседанието на парламента и спешно се гледат в зала. Или защото зад тях стоят лобистки интереси и някой нетърпеливо иска бързо да мине поправката, или защото в рамките на 24 часа бързате да поправите грешки, които  допускате в законодателния процес, въпреки нашите предупреждения, аргументи и настоявания да не го правите. Изключително вредна практика наложихте, между първо и второ четене на законопроектите, депутати да внасят поправки, които нямат нищо общо с духа на закона. И още по-вредно – в преходни и заключителни разпоредби на законопроектите да променяте други закони, които нямат нищо общо. Включително вчерашният пример, който дадохме– в Закона за патентите да променяте Закона за извънредното положение и то със задна дата. Неслучайно жалбите, подадени от нас до Конституционния съд за противоконституционност на   тези текстове, често биват уважавани и тези текстове биват обявявани за противоконституционни.

Разбира се, не на последно място, смятаме, че с думи, със самооценка, г-жа Караянчева слага петно върху авторитета на Народното събрание. Абсолютно недопустимо е изказването – когато не харесваш магистралите или не харесваш строителството на Бойко Борисов – „ходи пеша,бе“. Това е обида към българския народ, независимо от абсолютно неприемливото обяснение, че било направено на партийно събрание на ГЕРБ  в Лом. И видяхте каква беше реакцията на българския народ. Това е обида към всички български граждани, с чиито средства се строят тези магистрали и, позволете да допуснем, от чиито средства се краде от тези магистрали.

Още по-неприемливо е поведението на г-жа Караянчева в момента, в който получи грозна и цинична оценка от собствения си лидер. Говоря за онзи разговор, в който тя е определена като… една кърджалийска жена. Няма да цитирам, въпреки че би бил точен цитат на думите на премиера.  В тази връзка, най-нормалното поведение тогава беше да подаде оставка – за да защити честта на парламента и достойнството на българските жени. Вместо това, тя написа на стената си във Фейсбук: „Аз вярвам на Бойко Борисов“. Тя може да му вярва за тази оценка, то е неин избор и собствено самоунижение. Но ние не искаме повече, като председател на Народното събрание, да унижава институцията.

Поради тези и други причини, които виждате в мотивите, ние категорично настояваме г-жа Караянчева да освободи поста. В името на две неща- авторитета на институцията Народно събрание, което, благодарение на вас в последните години и на нея лично, е на най-ниско ниво. Да се възстанови доверието в институцията. И не на последно място, на което аз лично държа като жена, в името на защитата на достойнството и честта на българските жени, настояваме за оставка.