Ирена Анастасова: Не подкрепяме допълненията за Истанбулската конвенция и ОМО "Илинден" в Резолюцията на ЕП

Окт 12, 2020 Новини БСП в медиите 0 664

Тезите за правовия ред, свободата на словото и корупцията са тези на българските граждани

"БСП прие позиция на Националния съвет по Резолюцията на ЕП за България. Подкрепяме я, с изключение на допълненията, които бяха направени към нея по отношение на Истанбулската конвенция и ОМО "Илинден". Това го заявихме категорично. Резолюцията е достатъчно сериозна, когато говори за правовия ред в държавата, за отстояване на човешките права, за свободата на словото, за корупцията. Това не са само тези на Брюксел, а са на повечето български граждани. Там нямаме разминаване." Това каза зам.-председателят на НС на БСП и секретар на ПГ на "БСП за България" Ирена Анастасова пред БНТ.

По отношение на новите съвети към Националния съвет на партията Анастасова обясни: "Съвети към Националния съвет на БСП по различни секторни политики имаше и досега, но те не бяха структурирани съответно на министерствата, както ги направихме сега. Тези съвети са органи на партията, които обединяват усилията не само на  партийни членове, а на хора, които са експерти в дадена област и искат да помогнат."

"Народното събрание е делегитимирано и това се вижда от всички в страната. Цяло изпитание е, като народни представители, да слушаме нарушения на принципи и закони, прескачане на правила в този парламент. Това наистина е един изчерпан състав на институцията. Затова и не се регистрираме и не му осигуряваме кворум", обърна внимание Анастасова. По нейните думи БСП е правила и невъзможното в пленарна зала, използвала е всички парламентарни механизмни и се е показала като единствената опозиция, която от първия ден е последователна срещу това управление. "Но без подкрепата на гражданите, използвайки  всички парламентарни способи, не можем сами да свалим правителството. Затова и подкрепяме този протест - това правителство трябва да падне. Ние всяка вечер сме на протеста. Имаме колеги от парламентарната група, които всяка вечер са на улицата. Още в първия ден на протестите цялата парламентарна група на БСП беше пред президенството", изтъкна тя.

На въпрос защо БСП продължава да стои в парламента Анастасова каза: "Когато правихме обиколки по време на кампанията за избор на председател на БСП, един от въпросите, които Корнелия Нинова задаваше на членовете по места е дали парламентарната група да излезе от парламента. И отговорът навсякъде беше- не. Помните, че ние бяхме излезли няколко месеца от парламента и какво се случи - нищо. Този път попитахме нашата членска маса и затова оставаме - за такива важни въпроси като бюджета на държавата и изборното законодателство."

"БСП подготвя алтернативен бюджет, както сме го правили в предходни години. Ще следим внимателно какво ще се случва с държавния бюджет", увери Ирена Анастасова.