Лъжата и измамата е постоянна политика на Бойко Борисов и правителството на ГЕРБ

Лъжата и измамата е постоянна политика на правителството на ГЕРБ и премиерът активно я развива

Лъжата и измамата е постоянна политика на правителството на ГЕРБ и премиерът активно я развива. Това заяви в парламента председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев. Той опроверга думите на премиера Бойко Борисов, изречени в национален ефир миналата неделя за концесиите за добив на инертни материали по трасето на проекта за „Връзка на Автомагистрала „Хемус"със „Софийски околовръстен път - пътен възел „Яна".

Лидерът на БСП обясни, че става дума за три концесии. Първата е при Долни Богров, отдадена през 2001г. за 22 години. Втората е отново при Долни Богров и е отдадена през 2003г. Третата - Челопечене-Запад е предоставена от МРРБ през 2004 година. „Предишното правителство няма нищо общо с тези концесии", заяви  Станишев. По думите му не се налагат никакви изменения на работния проект за участъка, още по-малко да се правят мостове и други съоръжения. Председателят на БСП изтъкна, че концесиите не пречат на изпълнението на проекта и добави, че сервитутът на участъка включва трасето и по 150 метра двустранно. „Интересно е кой и защо е искал сервитутът да се разшири на 1000 метра, с което концесията би се обезсмислила, защото там биха се създали атрактивни имоти за раздаване", отбеляза Станишев.

Лидерът на БСП беше категоричен, че няма как премиерът да се извинява с незнание. Причината е, че Бойко Борисов на 27 юни 2007 година в качеството си на кмет на столицата предлага на СОС да вземе решение за изработка на изменение на Общия устройствен план на Столична община. СОС взима решение на база на докладаната на Борисов и така се променя Общия устройствен план, като промените отразяват именно концесиите. „Господин Борисов прекрасно е знаел за тези концесии", изтъкна Станишев.

Според председателя на БСП целта на лъжите на Борисов е да се скрие истината за забавянето с АМ Хемус и връзката на Яна. Станишев изтъкна, че е забавена подготовката на апликационната форма за финансирането. „Не могат да се утчонят вече една година с Джаспърс за прогнозния трафик. Не могат да стратират процедурите", добави лидерът на БСП.

Сергей Станишев със съжаление отбеляза, че непрекъснато се налага да се опровергават откровените лъжи на управляващите. Той напомни, че миналия петък Коалиция за България излезе с декларация срещу лъжите за Цанков Камък. Станишев напомни оплакванията за „ланшния сняг", които уж стрували 132 милиона лева ,които били откраднати. Оказа се обаче, че става дума за 30 млн.лв., а обвиненията се използваха, за да не се плати на фирмите. Управляващите се похвалиха, че са построили 32 км на АМ „Марица" за 6 месеца. В действителност  този участък беше въведен в експлоатация като четирилентов път през 2007 г. Бойко Борисов каза, че за  10 месеца са изпълнили 55% от дейностите на АМ"Люлин", а предишното правителство е извършило само 33% за две години и половина.  Но не казва защо цената нарасна с около 45%. „И след това нямало пари за болници, за ВУЗ-ове, за БАН и за крайно належащи дейности в страната", заяви Станишев. Премиерът твърди, че „лапачите" са се наредили около АМ"Тракия" и пак чакат да „лапат". Същевременно с Решение No 823 на МС от 28 октомври 2009 г. се  предоставя концесия за добив на скални материали в район на 1 км от трасето на АМ „Тракия" на фирма „Арко Импорт" -ЕООД - Раднево. „Интересно е какви са мотивите за това", изтъкна лидерът на БСП.

Народният представител Димчо Михалевски беше категоричен, че Коалиция за България ще продължи да опровергава всички лъжи на управляващите. „Единствената им цел е да отклонят общественото внимание на хората, които търпят несгодите на управлението", каза Михалевски и попита защо при 660 милиона лева в актуализирания бюджет за строителните фирми, са платени само 220 милиона лева.

По повод имотното състояние на Цветан Цветанов и оправданията му в парламента, Сергей Станишев коментира: „Недопустимо е вицепремиерът на България да обвинява практически цялата опозиция, че са говорители на организираната престъпност. Само за това Цветан Цветанов трябва да си отиде". Според лидера на БСП трогателното и сълзливо изложение на министъра не дава отговор на основни въпроси за това- от къде Цветанов има толкова средства, с какви пари са закупени многобройните имоти. „Единственото, което разбрах е, че сме провеждали много добра политика за възрастните хора в България, след като със спестявания от пенсии е възможно да се закупят такива имоти", добави Станишев. Той отново изтъкна, че единственият начин обективно да се изясни истината е чрез независима парламентарна анкетна комисия. „Ако Цветанов няма притеснения, нека направим такава комисия", каза в заключение председателят на БСП.