Иван Иванов: БСП пое ясен курс към спечелване на изборите

Окт 12, 2020 Новини БСП в медиите 0 603

12.10.2020г.

„Избраните 17 действащи съвета на първото заседание на НС на БСП са редовно действащи съвети, чиято работа е да градят политики. Всеки един мандат на НС на партията изгражда подобни съвети, в които участват самите членове и съответно  правят анализи на съществуващите политики в държавата, предлагат нови политики и законодателни инициативи. Там е кухнята на нашия алтернативен бюджет, който предлагаме всяка година. Тези съвети имат основната функция да градят послания, които партията ще предаде на гражданите.“ Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов пред БТВ.

„Логично и нормално беше именно тези съвети да наблюдават директно и пряко за в бъдеще работата на различните министерства и съответно да анализират проблемите“, каза още Иванов. По думите му от голямо значение би било, ако БСП бъде предпочетена от българските граждани на следващите избори, били те предсрочни или редовни.

„БСП е най-демократичната партия в България. Съгласно Устава, Конгресът избира членовете на Националния съвет. 1000 души гласуваха тайно и избраха този състав на НС“, заяви депутатът от левицата. Социалистът обясни също, че съгласно Устава, ИБ се предлага от председателя на партията, тъй като това е неговата функция, а вече функция на Националния съвет е да гласува тези имена.

На обвиненията, че БСП се превръща в еднолична партия Иванов каза, че това е погрешна трактовка. „БСП показа, че е единна партия, че има насока, в която да се движи, именно първо да сплоти своите редици и да покаже на българските граждани, че е единствената партия, която може да бъде алтернатива. Всички тези мантри, които се разпространяваха сред обществото, че партията се разпада, паднаха след избора. Отпадането на 6-ма членове беше резултат от натиска, който се оказа отвън и отвътре. Според мен това напускане беше политическо самоубийство. Няма основание тезата, че БСП е разединена, или че няма път оттук нататък. Напротив, БСП пое ясен курс към спечелване на изборите и е консолидация в лявото пространство“, заяви Иванов.

„Вчера приехме позиция, гласувана от НС, която възприема основните послания от Резолюцията на ЕП, в която се прави оценка на влошеното състояние на съдебната система и изобщо на правата на човека в България и корупционната среда. Отчитаме за неприемливи текстовете, които са приети за Истанбулската конвенция. Това не е политиката, която БСП смята, че трябва да се прави в държавата“, коментира социалистът. 

По думите на Иванов е обичайна практика евродепутатите да се връщат на всеки 2 седмици, за да се отчитат. „Нормално е и е редно евродепутатите да участват на заседанията на НС. То не е точно отчет, а по-скоро една консолидирана работа, за да могат да се градят политики както тук в България, така и на европейско ниво“, обясни той.