Петър Витанов: Европа даде червен картон на кабинета на ГЕРБ

Окт 09, 2020 Новини БСП в медиите 0 595

Резолюцията отразява европейските нагласи и подкрепя исканията на протестиращите

„Европейският парламент по еднозначен начин свали политическо доверие от подобен тип управление. Беше осветено това, което в България всички знаем – отстъплението по отношение на медийните свободи, гражданските права, спазването на върховенството на правото. Резолюцията е червен картон от Европа за кабинета на ГЕРБ“. Това каза ръководителят на българските социалисти в ЕП Петър Витанов пред БНТ.

Според него фактът, че близо четвърт от депутатите от ЕНП не са подкрепили ГЕРБ при гласуването на резолюцията, показва загуба на доверие към управляващите и от страна на собствените им партньори: „Подкрепата за ГЕРБ вече носи имиджови щети. Част от тези хора ще се върнат в собствените си райони и ще трябва да дават обяснения защо подкрепят едно корумпирано управление“.

По думите на Витанов, въпреки че няма правна обвързаност, резолюцията показва нагласите на европейските граждани и институции към управлението и подкрепя справедливите искания на мнозинството българи, които очакват промяна. „Подобен тип управление спъва и не съответства на европейските стандарти. Време е за друго. Когато има такава оценка, най-естественото нещо е да бъде подадена оставка“, категоричен е евродепутатът.   

Той е категоричен, че социалистите не използват европейската трибуна за вътрешнопартийни дивиденти. „Левият сектор е малцинство, а резолюцията беше гласувана с абсолютно мнозинство. ЕС не работи с непроверени сигнали. Това са становището и нагласите на европейските институции, на Европейския парламент, който представлява европейските граждани“, завърши Петър Витанов.