Лявата партия в България, лявата алтернатива е БСП

Окт 30, 2010 Новини БСП в медиите 0 1829

Интервю на председателя на НС на БСП Сергей Станишев за „Сеизмограф" по БТВ:   Водещ: Здравейте, г-н Станишев, в студиото на нашето предаване

Интервю на председателя на НС на БСП Сергей Станишев за „Сеизмограф" по БТВ:

 

Водещ: Здравейте, г-н Станишев, в студиото на нашето предаване. Втората политическа среща в днешния „Сеизмограф" е с лидера на БСП и бивш премиер г-н Сергей Станишев. Много теми за коментар с вас, откъде да започнем. Може би с вас да започнем от президентския проект, тъй като той е една доста актуална тема от последните дни, предстои тази гражданска инициатива да се учреди на 11-ти ноември. Г-н Станишев, притеснявате ли се, че този проект ще изсмуче електоралната маса на БСП? Според социологически проучвания 65% от симпатизантите на новата формация са с леви убеждения, предполага се, ваши избиратели.
Сергей Станишев: Аз не знам на какви социологически проучвания се основавате.
Водещ: „Алфа Рисърч".
Сергей Станишев: „Алфа Рисърч". Тъй като съм чел това проучване, четох и въпроса, и отговора. 17-те процента е отговор не за политическа формация, оглавена от президента, а за това дали биха подкрепили кандидат за президент на следващите избори, посочен, предложен от Георги Първанов. Това е нещо съвсем различно от гласуване за политическа партия. Така че нямам тези притеснения. Политически, искам да го кажа много ясно, аз смятам, че за да има стабилна демокрация в България, тя трябва да се гради на демократични и ясни партии. В крайна сметка, това е европейският модел, ако искаме да има ясно ляво и ясно дясно, ясен център. Това според мен се споделя от всички членове на БСП. Една гражданска инициатива, като какъвто е обявен президентският проект, тепърва ще видим какви са целите, намеренията, защото там ще присъстват хора от дясно и от центристки политически формации, и хора от левицата.
Водещ: Ако прерасне в политически проект, най-вероятно ще бъде някаква лявоцентристка формация? Тези хора от десницата, които се присламчват към проекта, всъщност са били с доста зигзагообразни позиции, маршрути в политиката през тези години, така че да ги обявим за ултимативно десни...
Сергей Станишев: Това заяви и за някои хора от левицата, които ще участват видимо в тази инициатива. Говоря за Кръстьо Петков. Той също имаше доста люшкания в политическото пространство. И за партията на Николай Камов, БСД, и за други хора. Така че нека да видим каква е заявката и тогава ще може да се коментира смислено. Иначе всички коментират един призрак.
Водещ: Не се ли притеснявате, че силни, емблематични, знакови за БСП фигури като един Стефан Данаилов или една Меглена Плугчиева вече почти явно се идентифицират с новия проект?
Сергей Станишев: Вижте, проектът засега е граждански, ако тръгне да се трансформира в политическа партия или проект, трябва да стане ясно в кое пространство е.
Водещ: То е повече от ясно, че така ще бъде. Най-вероятно те ще играят догодина на местните избори. Дали ще могат да излъчат президент, това не е ясно.
Сергей Станишев: Е, тогава всеки ще трябва да направи своя избор.
Водещ: Всеки трябва да... Това е много честна позиция.
Сергей Станишев: За мен е ясно, че лявата партия в България, лявата алтернатива, социалната алтернатива е БСП. Друга не виждам и не се очертава.
Водещ: Добре. Според вас тази нова политическа формация, тя какво, ще бъде повече конкурент на ГЕРБ или повече конкурент на БСП, политически?
Сергей Станишев: Аз съм казал много ясно. Ние сме готови да партнираме с всяка - и гражданска инициатива, и NGO, и синдикати, и политически партии, които не споделят там, накъдето ни води ГЕРБ като управление, но на ясна основа и стига това да не парцелира опозиционното пространство, а да го разширява.
Водещ: Преди малко казахте, че наистина много е важно да имаме партии с ясен идеологически профил.
Сергей Станишев: Да.
Водещ: Днес Мартин Димитров по Дарик радио каза, че СДС е единствената алтернатива в дясно, защото това, което прави ГЕРБ е една лявоцентристка партия. Павел Писаров в интервю за вестник „Труд" днес, между другото, заглавието е апел към вас да отидете в манастир, било време да отидете в манастир, можете да кажете как приемате този апел, но той твърди, че всъщност БСП е една партия на едрия капитал. Дали пък не е объркано всичко, дали не сте си разменили местата? Може би БСП да стане една дясна партия, а ГЕРБ една лява и ще се оправим сигурно тогава.
Сергей Станишев: Вижте, много неща са объркани в главите на някои хора. В главите на някои хора много неща са объркани. Това, което искам да кажа, БСП е лява партия, социалистическа партия, член на Партията на европейските социалисти. И наскоро на заседанието на нашия конгрес ние предложихме нашето виждане, ляво и лявоцентристко, за развитието на България до 2020 година, което е комплексно и обхваща всички сфери. Оттук нататък през следващите месеци за нас основна политическа задача, освен подготовката за изборите, ще бъде да предложим конкретни управленски проекти и алтернативи, започвайки от земеделието, регионалната политика и местната власт, здравеопазването, това е в дневния ред на Националния съвет на БСП и на партията като цяло.
Водещ: И за да затворим този кръг от разговора. Как смятате, дали действително след като тази инициатива е обявена и е повече от ясно, че тя ще прерасне в политически проект, дали пък не е прав премиерът, че ние за година напред оставаме без президентска институция?
Сергей Станишев: Не мисля, че е точно така, защото президентът ясно заяви, че до изтичането на неговия мандат той ще действа като президент на републиката.
Водещ: Това е вашият отговор. Добре. Да продължим с другите горещи политически сюжети от седмицата. Искате да... настоявате да се направи анкетна комисия, която да провери имотите на вицепремиера Цветан Цветанов. Може би трябва да поискате към него да се добави и Андрей Иванова, председателят на Столичния общински съвет.
Сергей Станишев: Задължително това трябва да се направи.
Водещ: Защото вчера бяха изнесени действително потресаващи факти, ако е истина.
Сергей Станишев: Така е.
Водещ: Вярно, бяха подкрепени там с едни документи, всички редакции и журналисти вече ги имат, но все пак това подлежи на една продължителна последваща проверка.
Сергей Станишев: Абсолютно съм съгласен с вас. Единственият начин да се изяснят нещата е това да има независима парламентарна комисия, в която управляващи и опозиция са паритетно представени. Защото, извинявайте, но това е смешка. НАП ще проверява министъра на вътрешните работи и на първия ден на проверката, която трябваше да бъде три месеца, шефът на НАП, г-н Стефанов, заяви, че всичко е тип-топ от тяхна гледна точка. Каква проверка? Моля ви се. А има още много въпроси, които тепърва ще се отварят, на които министър Цветан Цветанов дължи отговори. Не на БСП, на българското общество - какви са неговите отношения, например, с Тодор Бояджиев и неговата фирма, от когото е купил апартаменти на много ниски цени, далеч под пазарните, може би три пъти под пазарните. И защо тази фирма, в периода, когато г-н Цветанов е зам.-кмет на Столична община, печели за милиони евро поръчки от Столична топлофикация. Как стават тези неща?
Водещ: Може би са отговорили на параметрите по-добре от други фирми, винаги трябва да допуснем, че има и такъв вариант.
Сергей Станишев: Да, допускам, заради това трябва да има независима парламентарна анкетна комисия. Както и Столичният общински съвет трябва да направи комисия по отношение на тези сигнали, които има за председателя на Общинския съвет.
Водещ: Между другото, управляващите, ако са умни, би трябвало да се вслушат в това. Ако това е единственият начин, наистина да изчистят името си, ако смятат, че то е несправедливо опозорено, това е единственият начин. Но смятате ли, че ще бъде утвърдена една такава комисия в парламента?
Сергей Станишев: Аз се съмнявам, разбира се, но ние ще настояваме за това, защото обществото...
Водещ: Трябва ви все пак мнозинство. Няма да съберете 121 гласа.
Сергей Станишев: ГЕРБ дойдоха с обещания: „ние ще бъдем прозрачни, ние няма да крадем", какво се оказа. Андрей Иванов не толкова отдавна, като председател на Общинския съвет приватизира 80% от една общинска фирма „Банкя 21" за бутилиране на минерална вода. Изобщо, кръгът „Банкя" е много интересен. И тепърва нека да се изяснят нещата.
Водещ: Кажете как си обяснявате...
Сергей Станишев: Дано подозренията не се окажат верни, но вижте какво казват индексите и на „Трансперънс Интернешънъл" - за 2010 година България е спаднала в класациите на „Трансперънс Интернешънъл" по отношение на корупцията и корупцията като възприятие на бизнеса, на българското общество се е засилила. Това е марката на ГЕРБ - конфликт на интереси, масово, навсякъде, десетки закони, които прокарват конкретни частни фирмени интереси в различни сектори и много силни подозрения за корупция.
Водещ: Г-н Станишев, обаче не може да не си даваме сметка, че тази изключително силна атака към управляващите дойде след като Алексей Петров, аз имам чувството, че това наистина е най-силният човек в тази държава, беше освободен, на шега си говорят хората, но може би той е следващият министър-председател, то така се развиват нещата в България, че нищо чудно и това да стане в един момент. Та, защо тази компроматна война, между другото, тези неща, за които вие говорите, също са част от нея и за които говорим двамата с вас, дойде след като Алексей Петров излезе от ареста, някак не може да не свържем двете събития. И например, министър Цветанов е прав за себе си като казва, че това всъщност е атака срещу него, защото той е тръгнал да се разправя с мафията в България, обаче тя е много силна и той...
Сергей Станишев: Това е много интересно, защото се оказа също така през последните седмици, че Столична община, когато г-н Борисов е бил неин кмет, а г-н Цветанов неин зам.-кмет, е получила гаранция от Алексей Петров и „Лев корпорация" от един милион евро за един проект в столичното метро, които после изчезват.
Водещ: Цветан Цветанов отрече, че има такова нещо.
Сергей Станишев: Кое - че са изчезнали или че са получили гаранция?
Водещ: Очевидно са необходими по-сериозни документални доказателства, ако е имало такова нещо.
Сергей Станишев: Значи са имали отношение с „Лев корпорация" и с Алексей Петров, много тесни. Самият Алексей Петров казва, че е финансирал ГЕРБ. Нека и това да се изясни. Дано излязат документи. има и други въпроси.
Водещ: Има и други въпроси.
Сергей Станишев: Например в Столична община от дълги години доскоро „Лев корпорация" е държала ритуалната зала на „Лагера", срещу ГУСВ. И маса други неща.
Водещ: Това, че държи залата, не значи, че непременно става дума за някаква престъпна симбиоза.
Сергей Станишев: Нали е главата на организираната престъпност. В Столична община г-н Борисов и г-н Цветанов са си контактували много активно с него. Това е. Но честно казано - на мен не ми харесва тази стилистика в политиката. Но кой я наложи? ГЕРБ я наложи. И я продължава всеки ден с всякакви измислици и лъжи. Аз просто съм потресен понякога как може толкова безотговорно да се говори.
Водещ: Добре. Кажете някоя лъжа, потресаваща.
Сергей Станишев: „Цанков камък". Сега се оказа, от миналата „Панорама", в петък, тогава премиерът заяви, че БСП била за „Цанков камък". Нека да кажем какви са фактите. Договорът е подписан между българското и австрийското правителство 2003 година. Как БСП да повлияе на това? Междуправителствено споразумение за емисиите на въглероден двуокис от Киото. Изпълнителят е избран от австрийското правителство. Как БСП да повлияе тогава, особено бидейки в опозиция. Г-н Борисов заяви, че ние сме зад проекта. Освен всичко останало, там за този проект няма похарчен един лев от бюджета. Това е проектно финансиране. Освен всичко останало, каза, че хиляда години щял да се изплаща. Експертите казват, че при по-високата цена, трайна, се изплаща 25-30 години максимум. Освен всичко останало, „Цанков камък" е много сложно съоръжение, технически, в което България, чрез НЕК, има 100%. А в „Горна Арда", който ще струва първоначално казвам 500 милиона евро, България има само 30%, а 70% са дадени ей така на EVN, фирма, в която министър Трайков беше до преди мандата. Но това е директна лъжа, разбирате ли, която се казва от българския премиер.
Водещ: Това, което учуди миналия път, беше, че през деня премиерът беше ходил там, на „Цанков камък" и през цялото време иронизираше прословутия хонорар на Доган от 1.5 милиона, свързвайки го с „Цанков камък", а вечерта в присъствието на Лютви Местан казва - „кажете си - вие не сте виновни, кажете, че коалиционният ви партньор е виновен".
Сергей Станишев: Кажете как да е виновна БСП и за това?
Водещ: Може би той пък има достатъчно доказателства и документи, така че ако има, да ги извади, за да се убедим, че наистина е така.
Сергей Станишев: Има още един интересен детайл. Предишното правителство не приемеше част от разходите, които бяха обявени от строителя. Максималната цена би трябвало да бъде 400 милиона евро. сегашното прие цена от около 460 милиона. Което са 60 милиона лева загуба за българските данъкоплатци, които ще бъдат платени реално погледнато от тях. Това са също факти.
Водещ: Те вероятно имат някаква техническа, инженерна, изобщо, професионална обосновка защо са необходими още 60 милиона.
Сергей Станишев: После същото ще стане с „Горна Арда", която със сигурност ще излезе доста по-скъпа.
Водещ: От друга страна, виждаме как различни професионални съсловия в страната недоволстват от това, че няма пари, тук слагам лекари, полицаи, учени, студенти. Чувствате ли вина като експремиер, че не сте задвижили реформи като пенсионната и здравната, поради което сегашната власт изключително се затруднява откъде да подхване нещата и как да ги оправи, в тези специално области? Защото в пенсионната реформа е точно така, г-н Станишев. И би следвало вие да ги подкрепите за една по-драстична пенсионна реформа.
Сергей Станишев: Няма начин.
Водещ: Това значи, че не искате да се върнете на власт. Ако тя не бъде подхваната другата година, след четири - пет години този, комуто ще се наложи да управлява, ще бъде в изключително тежка ситуация, просто на хората трябва да се обясни, че поне осигурителният стаж трябва да започне да се вдига от следващата година, ако не и възрастта за пенсиониране.
Сергей Станишев: Вижте. Това е безумие. Първо искам да кажа, че пенсионна реформа се правеше по наше време. Държавата влезе...
Водещ: Е как точно? Вдигнахте пенсиите само.
Сергей Станишев: Държавата влезе в пенсионната система като един от тримата участници, освен работодателя, работника, държавата влезе със свое финансиране, това беше направено и това е много съществена реформа реално погледнато. Освен всичко останало, създадохме Сребърен фонд за стабилността на пенсионната система, в който са натрупани около 1.8 милиарда лева по време на предишното правителство, основно. Ако това беше направено по времето на г-н Костов, когато имаше голяма приватизация, този фонд щеше да бъде много по-голям. И аз не приемам една реформа, която ще доведе до това българите да работят, докато умрат, за да се пести от бюджета. Няма как това да бъде подкрепено.
Водещ: Да, но в един момент, той няма да е далеч този момент, просто няма да има пари, за да се изплащат пенсиите на хората.
Сергей Станишев: Вижте, нещата трябва да стават поетапно. Първо, да се изчерпат всички възможности за удължаване на хората, които работят доброволно чрез стимулиране, по-високи пенсии за тези, които остават на работа след пенсионната възраст. Освен това, не забравяйте, че всяко увеличаване на възрастта за пенсиониране, на трудовия стаж, води до младежка безработица. Сега имаме ли толкова много места достъпни? Че младежката безработица е изключително висока. Нещата трябва да се гледат в комплекс. Освен всичко останало, трябва да се отчитат българските реалности. Един човек, който сега е на 35 години и е работил от 20-годишна възраст, знаете ли колко масово не са се осигурявали през 90-те години. Тогава нито бизнесът плащаше...
Водещ: То през 90-те години не беше въведена тази система. По времето на СДС това... по времето на Костов бе направена тази реформа.
Сергей Станишев: Само че те нямат осигуровки за този период. Нямат осигуровки. Един човек на 35 години, който има само десет години трудов стаж, официално, по нашата сегашна система, ще трябва да работи до 70-годишен. Как го виждате? При продължителност на живота при мъжете 69 години. Смешна работа.
Водещ: Така или иначе, предстоят избори - местни, президентски. Ще имате възможност...
Сергей Станишев: Искам да кажа много ясно. Първо, това правителство води дясна политика, тук г-н Мартин Димитров не е прав, защото СДС и Синята коалиция подкрепиха и първия бюджет на ГЕРБ, и актуализирания бюджет и ги подкрепят във всички основни неща, реално погледнато. Но има и още нещо. Каква е причината за всички тези проблеми, които възникват в бюджетния сектор и социалния сектор. Защото не могат да се справят с икономиката, абсолютно некомпетентни са.
Водещ: Не могат да се справят, защото вие казвахте, че няма криза, а то се оказа, че има, очевидно те са ви повярвали и са решили, че няма.
Сергей Станишев: Това не е никакъв антикризисен план. Сбъркани приоритети. Тотално сбъркани приоритети. Г-н Дянков обеща - ние ще съберем с два милиарда повече проходи, отколкото предишното крадливо правителство. Събират с два милиарда по-малко. Разликата е четири милиарда.
Водещ: В условия на криза е така.
Сергей Станишев: Не.
Водещ: Понеже трябва наистина да приключваме...
Сергей Станишев: Кризата я задълбочиха ГЕРБ. Това трябва да бъде ясно. И българите плащат цената за това.
Водещ: Добре. Аз между другото ви каня, дано да се съгласят, срещу кого от управляващите бихте искали да влезете в един такъв диспут?
Сергей Станишев: С премиера с удоволствие, по всяка тема.
Водещ: Извън премиера, не знам дали ще се съгласи премиерът.
Сергей Станишев: Няма да се съгласи сигурно. Но това е редното. Ако има вижда, защото един министър-председател трябва да има позиция, а не да я сменя всеки ден в зависимост от това с кого последно се е срещал.
Водещ: Сложете още някого до премиера.
Сергей Станишев: Моята работа е да говоря с премиера. Аз съм лидер на опозицията. Имам какво да му казвам.
Водещ: Добре. Ще го попитам. Ако пожелае, бих се радвала на един такъв диспут, защото те си имат своите контрааргументи.
Сергей Станишев: Спомняте си, аз не се изплаших, напротив, каних го като лидер на опозицията тогава той, да направим един дебат. Имахме много ясна позиция.
Водещ: Добре. Благодаря. Лидерът на БСП Сергей Станишев за проблемите въпроси на държавата през тези дни, много бяха.