Петър Витанов: Неудовлетворените амбиции не бива да са повод за конфликти в партията

Резолюцията на Комисията по граждански свободи осъжда управляващите, а не България, твърди евродепутатът

„Резолюцията, която гласувахме в Комисията по граждански свободи, не е антибългарска. Тя е насочена не срещу България, а срещу нейните управляващи. Мнозинството от българите показаха, че не се примиряват с този тип управление и така върнаха доверието на ЕС към страната ни“, заяви Петър Витанов в предаването „Неделя 150“ по БНР. Той определи резолюцията като „по-ясна, по-категорична и еднозначна“ от предшестващия я Доклад за върховенството на закона в България. „Тя не позволява интерпретации и спекулации със съдържанието, което ясно говори за влошаване на нивата на върховенство на правото, влошаване на медийната свобода, отстъпление от демократичните стандарти...“

Витанов е категоричен, че Европейският съюз няма нужда от сигнали и доноси, за да види това, което се случва в България.  „Комисията LIBE е създадена да съблюдава и брани основните ценности на ЕС – демокрация, свобода на словото, граждански права. Опитът да бъде елементаризирана тази резолюция като инициатива на левите е несъстоятелен, защото в Комисията левите са малцинство“, каза още евродепутатът и допълни, че сред подкрепилите документа са бивши министри на правосъдието и професори по конституционно право от Испания и Германия. „Много е трудно да влияеш на тези хора и да им внушаваш постановки. Резолюцията мина трудно, но несъмнено е обект на консолидация между всички политически семейства, плод на консенсус.“

Ръководителят на българските социалисти изрази съжаление по повод конфликтите в редиците на БСП. „Аз съм партиен член от доста години и ме боли за това, което се случва. Всичко, което се говори от вътрешни кръгове срещу БСП, срещу определени хора, се отразява негативно върху самата партия, доверието към нея ерозира“. Според него противоречията възникват на базата на опитите личностните отношения да се институционализират и идеологизират.

„Нещата са по-прозаични. Някои хора не успяха да попаднат сред ръководството, за част от тях вече няма хранителна среда, в която да реализират своите лични политически амбиции и те търсят мястото си другаде. Важно е да има критика към ръководството, но тя трябва да е градивна. Не бива да се случва по-жълтите медии, да бъде по-ожесточена от тази, която идва от нашите политически опоненти и да води буквално до деструктивни процеси в БСП. Това може да бъде от полза именно на нашите десни политически опоненти“, твърди евродепутатът.

„БСП е единствената партия, която не пристана на ГЕРБ“, припомни Витанов в отговор на въпрос за евентуална бъдеща коалиция със сегашните управляващи. Според него в момента България има нужда от силно социално ляво управление, насочено към онези слоеве от обществото, които остават невидими – бедните, възрастните, уязвимите, както и от политика, в която достъпът до качествено образование е гарантиран за всички и здравеопазването е право, а не стока. Евродепутатът е категоричен, че БСП би могла да води диалог само с партии, които ще гарантират следването на подобни принципи.