Андрей Пантев: Загубим ли българското образование и наука, губим всичко

Валентина Богданова: Недопустимо е неглижирането на студентските протести, иронизирането и снизходителното отношение, което си позволиха Бойко Борисов и Симеон Дянков  Когато една държава има проблем, тя инвестира основно в образование и наука

Валентина Богданова: Недопустимо е неглижирането на студентските протести, иронизирането и снизходителното отношение, което си позволиха Бойко Борисов и Симеон Дянков 

Когато една държава има проблем, тя инвестира основно в образование и наука. Очевидно това не разбира днешното българско правителство. Това заяви народният представител от Коалиция за България Валентина Богданова в парламента. Депутатът от левицата със съжаление отбеляза, че в навечерието на Деня на народните будители, говоренето за българското образование и наука не звучи празнично. Богданова изтъкна, че България отделя едва 3,3% от БВП за наука и образование - най малко средства в Европа. Парите за силовите ведомства са около 2 млрд.лв., но за цивилните висши училища - 311 млн.лв. За подслушване се предвиждат 100 млн.лв., а за БАН едва 59 млн.лев. По повод намаляването на издръжката за студенти депутатът коментира: „Що за цинизъм е да обясняваш, че този очевиден недостиг на пари, всъщност е свързан с недостатъчен и недобър мениджмънт на висшите училища! Що за политическа наглост е да си позволяваш да интригантстваш на гърба на този недостиг и да противопоставяш висши училища на висши училища, студенти на ректори и българската научна общност на всички останали българи! Аз не смятам, че това е достойно политическо поведение".

По думите на Валентина Богданова най-опасното е, че  бюджетната прогноза на управляващите до края на мандата им сочи, че парите за образование и наука няма да бъдат променени. Депутатът определи като безобразие неглижирането на студентските протести, иронизирането и снизходителното отношение, което си позволиха премиерът и финансовият министър. Според Богданова говоренето на правителството за стратегията Европа 2020 е само пръскане на прах в очите на Европейската комисия.

От Коалиция за България изразиха възмущението си от думите на Симеон Дянков, който вчера си позволи да препоръча да не се кандидатства в Софийския университет. „Очевидно Дянков е твърде далеч от академичните и духовни традиции на българите", коментира Атанас Мерджанов. Той изтъкна, че за последните 20 години над 100 000 граждани са получили образование в най- старото висше учебно заведение в България.

Андрей Пантев онагледи значението на образованието и науката като припомни  епизод от българската история след оповестяването на Ньойския договор. „Когато новината се разнася, софиянци не отиват нито при победоносен генерал, нито при преуспяващ министър, нито пред онези, които днес наричаме бизнес среди, а се подреждат под балкончето на дома на дядо Вазов. Това казва всичко за значението на образованието, на науката и просветата в критична ситуация", отбеляза Пантев. Той беше категоричен, че критичната ситуация не е оправдание за рязане на средства. По думите му от тежки ситуации България е излизала именно благодарение на образованието и науката си. „Ако имаме престиж в образованието, той се дължи на държавното образование и постиженията чрез него", каза още Пантев и добави: „Основата на българската значимост е тази. Загубим ли това, значи губим всичко. Не позволявайте да стане това!"