Декларация на ПГКБ

ДЕКЛАРАЦИЯ   На Парламентарната група на Коалиция за България Прочетена от народния представител Петър Димитров     При участието си в предаването „Панорама" на БНТ на 15

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

На Парламентарната група на Коалиция за България

Прочетена от народния представител Петър Димитров

 

 

При участието си в предаването „Панорама" на БНТ на 15.10.2010г. премиерът Бойко Борисов в типичния за него лековато - безотговорен стил изрече тежки клевети и обвинения към БСП, които ПГКБ не може да отмине с мълчание.

 

1. Беше лансирана напълно некомпетентна и за съжаление смешна теза, че частите за ремонта на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" са закупени от сегашното правителство за нищожната цена от 240 000 долара, вместо за 24 млн. долара, колкото е дало предишното правителство - 100 пъти по-скъпо! - и че тези пари са „откраднати", вместо да се дадат за магистрали и т.н.

 

На такива откровения нашият народ казва: „Бива, бива, ама бивол за мезе не бива!"

 

Г-н Борисов, вашето правителство през 2010 г. действително е закупило 61 „тръбички" за 240 000 долара.  През 2004 г. пак вашето правителството (на НДСВ и ДПС) е закупило изключително сложни и скъпи механизми за движение на кластерите (органи, които осигуряват аварийна защита на реакторите), както и електрониката за тяхното управление, чиято стойност за всеки от реакторите е от порядъка на 12 млн.долара.

 

Г-н Борисов, да сбъркаш тези системи с „тръбичките" е все едно да сбъркаш телевизора с неговата кутия!

 

Особено тревожно е твърдението, че тези пари са били „откраднати"! Това е повод за сериозен международен скандал с Русия, която е договорила и получила тези 24 млн. долара.

 

Кой и как е откраднал тези пари, г-н Борисов? Правителството на Русия? И как тези пари са стигнали до България - на ръка, в куфарче, с банков превод! И ако е така, кой ги е получил?  Тъй като договорът за тази доставка е сключен през 2004 г. не от „тройната коалиция", а от правителството на НДСВ и ДПС, в което Вие заемахте ключовата позиция на главен секретар на МВР, то очевидно Вие, в качеството Ви на наблюдаващ този ресор,  трябва да обясните кой е получил тези пари? Ако изобщо е имало подобна корупционна схема и ако това не са глупости!

 

И още един любопитен щрих: в края на зимата в АЕЦ „Козлодуй" има авария. Задейства се БРУА (бързо действаща редукционна установка „Атмосфера") на 6 блок. Започва аварийно охлаждане на блока. Разрешената скорост за охлаждане е 30 градуса в час. Допустимата аварийна скорост е 60 градуса в час. За кратко време реалното охлаждане става със скорост десет пъти над аварийната. Не е ли ясно за всеки инженер, че при такава скорост на охлаждане се създават огромни температурни напрежения, които са повредили въпросните „тръбички". Този дефект е трябвало да бъде открит още през първата седмица на ремонта, а не в неговия край! И още тогава е трябвало да бъдат поръчани дефектиралите тръби. Вместо това България търпи загуби от над 10 млн. за непроизведена енергия, по 1,5 млн. на ден заради некадърното управление на АЕЦ „Козлодуй"! Тези пари тежат изцяло на Вашето управление, г-н Борисов! Да не говорим за потулената авария и заплахата за имиджа на АЕЦ Козлодуй.

 

 

2. За пореден път беше лансирана тезата, че проектът „Цанков камък" е „беля". Новото е, че отговорността за тази беля се носела „само и единствено от БСП". За първи път спасителят на България от ДПС Бойко Борисов заяви, че ДПС няма никакво отношение към „Цанков камък", че договорите на Ахмед Доган са за „Тунджа" и „Горна Арда" и че в тях не фигурира „Цанков камък". „Там са си изцяло БСП". Нещо повече: директно беше внушено, че БСП си присвоява успехите от управлението на тройната коалиция, а за „белите" „топи" коалиционните си партньори!

 

Това е класическо политическо интригантство! То очевидно бележи поврат в коалиционната политика на ГЕРБ и е адресирано както към ръководството на ДПС, така и към „хлабавите" партньори от „Атака" и „Синята коалиция". Няма незаменими партньори! Има незаменени! ГЕРБ показа, че в името на властта е готова на всичко!

 

Г-н Борисов, нямаме нищо против това да давате управленски „нишани" на ДПС! Но не се опитвайте да го правите за сметка на БСП!

 

В името на истината напомняме:

 

  • - Договорът за „Цанков камък" е сключен през 2003 г. с правителството на Австрия - като „проект съвместно изпълнение" по протокола от Киото. По тази причина кредитирането на проекта е преференциално и се осигурява с подкрепата на правителството на Австрия. Той не може да бъде прекратен без сериозни икономически и политически щети за България;
  • - И този договор (като предишния) е сключен от правителството на НДСВ и ДПС и няма как БСП да го е режисирало;
  • - Оскъпяването на проекта не е поради политическа грешка на БСП или заради корупция, а поради непълноценни геоложки проучвания на терена и неадекватност на проектите спрямо реалностите на терена. Няма как БСП да се присвои мощта на Създателя и да промени терена, за да оскъпи проекта!
  • - Строителството се осъществява от австрийската „Алпине бау" с основен подизпълнител Минстрой на Николай Вълканов. Не е известно „Алпине бау" или „Минстрой" в някаква форма да са спонсорирали БСП или нейни дейци. Няма данни и за плащания по консултантски договори към дейци на БСП.
  • - Твърдението, че проектът ще се откупи за 1000 години отново е нагла политическа спекулация. През 2007 г. (при прогнозна цена от 280 млн. евро) очакванията за откупуване е за около 15 г. При новата цена (от 380 до 400 млн. евро) този срок не може да бъде над 30 години. При какви цени на електроенергията сте изчислили тези 1000 години, г-н премиер? Известно е, че „Цанков камък" ще произвежда главно „върхова" електроенергия, чиято цена е в пъти над обичайната. Ако не вярвате, предложете на правителствения фаворит ЕВН да купи централата за 400 млн. евро. Ще се изненадате от резултата! Защото проектът „Горна Арда" е многократно по-рисков и скъп от „Цанков камък", а пазарът е същият - производство и продажба на „върхова" електроенергия.
  • - И накрая - за цената на проекта. Г-н Премиер, подходът който използвате за „Цанков камък" вече носи негативи на България. Обявявайки цена на проекта от 480 млн.евро, Вие на практика узаконихте разходи, които предишното правителство не признаваше. Символичното намаляване на тези разходи с 10 млн. евро има козметичен финансов ефект, по сравнение с признатите от Вас 80 млн. евро! По същия начин действате и с Белене. Предлагането на руснаците на цена от 6 млрд.евро (след като по договор се дължат 4 млрд.), непрекъснатото повтаряне на баснословни цени за проекта (стигнахте до 23 млрд. лв.!), ескалацията на приказките за направените досега разходи по проекта (от реалните 500 млн.лв. до абсурдните 2 млрд.!) неизбежно оскъпява проекта и отблъсква инвеститори.

 

Господин Премиер,

 

Безотговорни изказвания от рода на тези как БСП, с посредничеството на Русия, е откраднала 24 млн. долара от АЕЦ „Козлодуй", как  Австрия, „"Алпине" и „Минстрой", в комбинация с БСП са източвали „Цанков камък", че „Белене" е гьол, а не един от върховите европейски ядрени проекти,  нанасят непоправима вреда на авторитета на България, на инвестиционния климат, на шансовете на страната да излезе по-бързо от кризата. Затова Ви призоваваме да не правите непремерени и непроверени политически изказвания, които директно вредят на българите и на България! За некомпетентността не можем да Ви помогнем. Както се казва „късно е либе за четмо, за четмо и за писмо"!