Корнелия Нинова: Извикайте министър-председателя и министъра на отбраната да обяснят сделката за новите самолети

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Вчера изненадващо от медиите разбрахме за среща на министър-председателя с американската компания Lockheed Martin от пуснато официално прессъобщение за водени разговори за закупуване на нови 8 самолета F-16. Нещо повече – от съобщението става ясно, че Министерство на отбраната вече е пуснало писма-заявки, свързани с проучване на възможностите за придобиване на още 8 броя самолети, на нови 3 координатни радари, поддръжка на оперативния център за въздушен суверенитет и друго високо технологично оборудване. Тази информация поражда много въпроси, на които държим днес да поканите министър-председателя и министъра на отбраната да дойдат в парламента и да отговорят. Не само на народните представители, а и на българското общество. За какви параметри на сделката става дума. Предвижда ли бюджетът за 2021 г. средства за финансирането на тази сделка? Искаме да питаме министър председателя 5-те млрд. лв. заем от миналата седмица за това ли са? Защото с тези нови 5 млрд. лв. заем, дългът, който ни оставя правителството на Борисов вече надхвърля 30 млрд. лв.

Уважаеми народни представители и български граждани, всички знаем, че се задава безпрецедентна социална и икономическа криза. Всички знаем фактите от последните месеци, оповестени от НСИ – падат инвестициите, износът и вносът на държавата вървят надолу, цените растат, а доходите – не. Това означава обедняване. Правителството няма план за преодоляване на социално-икономическата криза. Днес същественото е да се осигури план, конкретни мерки и да се гарантира тяхното финансиране – от бюджета за възстановяване на икономиката и за подпомагане на стандарта на живот на българите.

И не мислете, че с 50 лв. към пенсиите ще решите тези проблеми. Истинският начин да ги решите е преизчисляване на пенсиите, което ще струва 1 млрд. лв. Искаме да видим този 1 млрд. за увеличаване на доходите и ясен отговор колко милиарда ще похарчите за тази сделка.

От името на ПГ на „БСП за България“ внасям процедурно предложение да извикате министър-председателя и министъра на отбраната. Най-малкото, което трябва да направят, е да информират българското общество. А най-многото – този въпрос да бъде дискутиран тук, където му е мястото – в българския парламент в парламентарната република. Обратното означава, че продължавате порочния модел на едноличното взимане на решения и унижение на парламентаризма.