Мрежата за външна политика на ПЕС призовава за външна политика на Европейския съюз, „базирана на справедливост и смелост”

Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) трябва да има основна роля при формирането на външната политика на ЕС, базирана на справедливост и смелост

Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) трябва да има основна роля при формирането на външната политика на ЕС, базирана на справедливост и смелост. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по време на второто заседание на Мрежата по външна политика на Партията  на европейските социалисти. Следващото заседание на Мрежата, чийто председател е Станишев, ще се проведе през месец март в България.

Лидерът на БСП приветства създаването на ЕСВД и поздрави върховния представител Катрин Аштън за комплексната работа и институционалното планиране, които тя извърши, откакто встъпи в длъжност в края на 2009 г. Службата ще започне своята дейност на 1 декември 2010 г. по времето на първата годишнина на Лисабонския договор.

В изказването си Станишев обърна специално внимание на отношенията на Европейския съюз със съседните държави. Той изтъкна, че разширявайки политиката си в тази област чрез Източното партньорство, ЕС следва да постави ясен фокус върху социалното измерение.

Участниците в Мрежата се обединиха около позицията, че мирът трябва да бъде приоритет номер едно за ЕС, както и за всяка външна политика. Европейските социалисти и социалдемократи приветстваха усилията на администрацията на Обама в  преговорите между Израел и Палестина. Според тях е необходима по-смела и амбициозна роля на ЕС, за да се постигне честно и справедливо споразумение, което да доведе до осъществимо на практика решение за две държави.