Надя Клисурска: Цвета Караянчева не си свърши работата и затова искаме нейната оставка

Сеп 18, 2020 Новини БСП в медиите 0 602

18.09.2020г.

„Искането на оставката на Цвета Караянчева е доказателство за поредния хаос, който беше създаден в това Народно събрание. Скандалът е голям, защото едно санитарно помещение се превърна в политически въпрос. Имаше времена, когато в Народното събрание неправителствени организации, граждани и медии можеха да споделят своето мнение. Суверенът е този, който дава възможността на парламентарно представените сили да изложат своите мнения, но гражданите и неправителствените организации имат своето право на мнение по всички законодателни проекти. С ограничаването на достъпа на техния глас, Цвета Караянчева, като лице на тази институция, не си свърши работата и затова ние искаме нейната оставка. Това искане е напълно основано и крайно наложително, защото гражданите са тези, чийто глас трябва да чуем.“ Това каза Надя Клисурска, народен представител от ПГ „БСП за България“, пред НТВ.

Социалистката заяви, че 70 дни протести означава, че нещата в държавата не се случват по правилния начин и отношението на българските граждани е показателно. „Цялото българско общество каза “Стига! Стоп! Оставка на това управление!“, което е порочно за България и я е довело до най-бедната страна. Именно гражданите са тези, които в момента трябва да слушаме. Именно в техните ръце трябва да дадем правото да изберат ново парламентарно представителство, което да създава много по-добро и ефективно законодателство.“ Депутатът от БСП обобщи, че българското общество е на улицата и иска оставката на това управление.

Надя Клисурска обясни, че майките на децата с увреждания са част от българското общество и има проблеми, които те искат да бъдат решени, и е крайно време да им се обърне внимание. „Не може във фоайето на Народното събрание, барикадирани, техните гласове да остават само в рамките на това фоайе или само в една писмена форма. Аз смятам, че редът и начинът, по който се организирани нещата в Народното събрание, не е обезпечен достатъчно", каза Клисурска. Социалистката заяви още, че има заглушаване на гласа на неправителствените организации, което се е видяло и по време на правната комисия преди няколко дни.

„Темата за Конституцията е същата процедурна хватка, с която управляващите в момента се опитват да не подават оставка. Тази тема, заедно с въпроса и за Велико Народно събрание,  изобщо не е на дневен ред на обществото. Темите за Изборния кодекс бяха свързани с едно масово използване на машинното гласуване и в момента това, което от ГЕРБ предлагат, по никакъв начин няма да го обезпечи. Напротив, ще създаде още повече хаос“, каза Клисурска. По думите й по-същественото в промените на Изборния кодекс не е референдумът, а фактът, че на следващите избори освен машинно, ще се гласува и на хартия.