Явор Божанков: Само машинно гласуване е доказателството за честни избори

Сеп 16, 2020 Новини БСП в медиите 0 603

16.09.2020г.

„Промените в Изборния кодекс и Конституцията са отговор на управляващите към протеста. Има огромно обществено недоверие  към управлението на държавата и  изборния процес. Това недоволство е породено от порочния модел, който Борисов изгради – да управлява евросредства и заеми по съмнителен начин. Модел, чийто страж е  Гешев.” Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков пред БТВ.

„Изборният кодекс и конституцията са опит на управляващите да печелят време, за да стигнат до избори. В момента мнозинството се крепи от ДПС и Веселин Марешки. Една конституция се изтъргува за 2 плажа. Този парламент няма легитимност да извърши тези промени”, подчерта Божанков. Той посочи, че поради тази причина от БСП са предложили да отпаднат тези текстове и  да има единствено машинен вот, който е единственото доказателство за честни избори.

Народният представител припомни, че управляващите 6 години умишлено отказват да въведат машинен вот с единствената цел да оцелеят още малко на власт: „Може би ще остарея докато броят на машините се изравни с този на всички секции.” Явор Божанков допълни, че математиката показва, че Велико Народно събрание и нова конституция няма да има, като това обезсмисля всички процедури и цели единствено губене на време.

„Европейските институции  искат Борисов и Гешев да обяснят всички факти около парите в шкафчетата и  къщата в Барселона, а те насреща пробутват на гражданите пародия на конституция и Изборен кодекс”, каза Божанков. Според него  това показва, че те нямат никакво намерение да водят диалог.

„Оставането на власт на това правителство не ни води към нищо добро. Изходът е е оставка на Борисов и Гешев и  служебен кабинет, който да проведе честни и прозрачни избори”, завърши Явор Божанков.