Емил Войнов: 31 302 социалисти са гласували до 11 часа

12.09.2020 г.

Емил Войнов: 31 302 социалисти са гласували до 11 часа

"Окончателни данни за избирателната активност към 11 ч. са - от 80 901 социалисти са гласували 31 302 , или 38,69%. Искам да обърна внимание, че за една-две области в получихме данните по-късно, към 13 ч. Сега събираме избирателната активност към 15 ч. До 2 часа ще имаме и тази информация". Това каза председателят на Централната комисия за провеждане на избора за председател на БСП Емил Войнов на пресконференция в централата на партията. Той информира, че на завършилото заседание на Комисията са разгледани предимно жалби и сигнали, постъпили през изборния ден.

„80 901 е окончателната бройка, която имаме по данни от избирателните списъци от Общинските и Районните комисии за провеждане на избора.  Те трябва да заличат починалите и напусналите до изборния ден, може би с малко ще бъде  по-ниско това число. 31 302 социалисти са гласували до 11 часа“, обобщи Войнов. 

Румяна Сидерова: Разгледали сме около 50 жалби от изборния ден

"Разгледали сме около 50 жалби от различни застъпници на повечето от кандидатите. Жалбите могат да бъдат групирани в няколко групи. Една от групите е относно сменени изборни помещения. При извършените проверки от ЦКПИ се констатира, че подмяната на помещения в съседни такива или дори гласуване пред тези помещения се е наложили поради обстоятелството, че кметове и кметски наместници, които не са от БСП, са нарушили предварителните споразумения и не са дали достъп до уговорените помещения за гласуване. Една от последиците от тази подмяна е по-късното започване на гласуването в някои секции, за което също имаме няколко жалби." Това заяви заместник-председателят на ЦКПИ Румяна Сидерова пред журналистите.

По нейните думи другата голяма група жалби е относно това, че някои Общински съвети не са разгласили графиците на мобилните секции. Сидерова уточни, че става дума за секции и секционни комисии, които по график посещават различни населени места, където има по-големи групи социалисти. "Заради това и някои от застъпниците по-трудно са открили тези секции, но в рамките на деня това нарушение е отстранено", добави тя.

Румяна Сидерова обърна внимание на друго разгледано нарушение в район "Приморски", Варна, където е създадена прекомерно голяма подвижна избирателна секция с много на брой избиратели, което поставило под въпрос дали могат да бъдат обиколени в изборния ден с две подвижни избирателни кутии. Относно подвижните избирателни секции във Варна, не са били уведомени застъпниците за техния график, но и това е отстранено, допълни тя.

"Имаме и жалба относно агитационни материали, които са били на масата на секционната избирателна комисия в началото на изборния ден. След проведен разговор с Общинската комисия веднага са били отстранени, тъй като на масата не може да има нищо друго освен кутията, бюлетината и избирателния списък", категорична е социалистката.  

"Някои от жалбите са свързани с избирателните списъци - че са съставени по основни партийни организации, а не по по азбучен ред, но това не е нарушение. От шуменския район е постъпила жалба срещу решение на Общинския съвет за създаване на комисиите и разпределението на социалистите по тях, но това решение ние вече не можем да разгледаме, тъй като е предшестваща фаза или отдавна е в изтекъл срок", обобщи информацията от проведеното заседание на Централната комисия Румяна Сидерова.