Кирил Добрев: Смисълът на вътрешния избор е да спечели и доверието на обществото

10.09.2020

„Вътрешнопартийният избор се практикува в няколко европейски държави. Държави, в които по времето на кампанията всички кандидати се опитват да печелят доверието не просто на своите членове и симпатизанти, а с идеите си да печелят доверие и на тези извън партията”. Това заяви на среща с членове на БСП в Перник кандидатът за председател на партията Кирил Добрев.

Той обясни, че кандидатите там се срещат поне веднъж седмично и дискутират даже по определени теми, не само идеите си. „Там усещането е, че са хора в една лодка - в една партия. Там не е важно кой ще спечели състезанието, а това идеите, които излизат навън към хората, които не са обвързани с партията, да бъдат толкова прогресивни и смислени, че обществото да се заинтересува. В тези държави хората слушат идеите и намират своите причини да се включат в редиците на партията, която в този момент прави своя вътрешнопартиен избор”, разказа още Добрев.
 
Той не скри разочарованието си, че кампанията е била яростна и агресивна към тези, които се осмелиха да се заявят и да изложат своите аргументи, защо се кандидатират. „Такава кампания не съм срещал дори от опонентите ни от другите политически партии”, добави Добрев. Той продължи, че програмата, с която се явява на тези вътрешнопартийни избори, е изработена от колектив, от екип, защото „аз нямам претенцията да разбирам от всичко”. По думите му политиката е екипна работа и диалог. „Нещо, което липсва в момента в БСП и е първата причина, която ме накара да се кандидатирам за председател. Никой няма право да променя същността на нашата партия. БСП е оцеляла през всичките тези години, защото е била националноотговорна, защото хората са ни избирали в трудни за държавата моменти, защото сме вдъхнали доверие”, каза в заключение Кирил Добрев.