Вяра Емилова, БСП: Осигурили сме честността на вота за председател на БСП

10.09.2020г.

„Централната комисия е взела всички необходими мерки за провеждането на честен избор за председател на БСП, въпреки опитите за спекулации, които се правят по тази тема. Тези твърдения на някои от кандидатите за председател на партията обиждат преди всичко структурите и членовете на БСП в страната, които са ангажирани да провеждат избора по места". Това заяви секретарят на Централната комисия за провеждане на избора Вяра Емилова пред БНТ. Тя уточни, че всички решения на комисията са публични и са качени на сайта на БСП. Решенията в комисията се вземат с мнозинство, на заседанията биват обсъждани поставяните въпроси от партийните организации, както и се разглеждат всички жалби и сигнали, обърна внимание секретарят на ЦКПИ.

Емилова подчерта, че изборният ден започва от 7.00 и продължава до 19.00 - в този период всеки член на БСП има право да упражни правото си на глас. По думите й 1140 са избирателните секции в страната, в които ще се гласува. Предвидени са 3 вида секции - стационарни, подвижни и мобилни, като мобилната се движи по график между малки населени места, уточни тя.

„В изборния ден се гласува само с лична карта. За да се осигури честността на избора, всеки кандидат може да посочи застъпник във всяка избирателна секция, който може да присъства при отварянето и броенето на резултатите от избирателната кутия през целия изборен ден. Всички бюлетини вече са доставени на общинските избирателни комисии, лично от членовете на Централната комисия за избор на председател. Бюлетините са с полиграфическа защита и не могат да бъдат фалшифицирани. Към момента само един от кандидатите е подал в Централната комисия декларация за отказ от надпреварата за лидерския пост – Георги Тодоров. Днес в 17.00 комисията ще даде указания за Секционните избирателни комисии за необходимите действия след отказ на кандидат. След края на изборния ден резултатите ще бъдат засечени трикратно от ЦКПИ. Първи път ще бъдат въведени от електрони таблици, втори път ще се въведат хартиените протколи от общинските избирателни комисии и трети път ще бъдат въведени протоколите от секционните избирателни комисии. Така ще бъдат избегнати всички технически грешки и възможност за спекулации. Според правилата,  приети от НС на БСП, до 48 часа Централната комисия трябва да обяви резултат от прекия избор на председател на БСП”, обясни Вяра Емилова.