Емил Войнов: Комисията за избор на председател работи по правила, приети от Националния съвет

Бюлетините и протоколите притежават по-висока защита от тази, която се използва на национални избори

„От 8 септември започна разпространението на бюлетините по всички областни центрове. Днес, в централата на БСП се раздават бюлетините на София-град и София-област. Последният лъч обикаля Перник, Благоевград и Кюстендил. До 16 часа днес в цяла България всички изборни книжа ще бъдат раздадени.” Това заяви Емил Войнов, председател на Централната комисия за провеждане на избора за председател на БСП по Нова телевизия.

Войнов съобщи, че избирателните списъци са подадени от общинските и районни съвети на БСП и се съхраняват в тях до изборния ден, като денят преди изборите всяка комисия трябва да заличи всички починали, напуснали и отпаднали до изборния ден социалисти, така че точният брой социалисти ще стане ясен на 12 септември.„Централна комисия по избор на председател работи по правила, приети от Националния съвет.”

Председателят на ЦКПИ заяви, че бюлетините и протоколите на секционните и общинските комисии са изработени в специализирана печатница, като притежават дори по-висока полиграфическа защита от тази, която се използва на национални избори.

„На изборния ден всеки кандидат може да има застъпник във всяка една секция, като те могат да съпровождат дори и мобилните избирателни кутии. „При придвижване на кутиите от един на друг избирател, върху нея се залепва хартиена лента, подписана не само от членовете на ЦИК, а и от присъстващите застъпници. Така се избягва всякаква манипулация.”, посочи Войнов.

Председателят на ЦКПИ  обясни, че след края на изборния ден, при приемане на книжата и материалите, всеки застъпник ще може да получи копие от протокола, който пристига от страната. „В изчислителния пункт на Централната комисия ще има трикратно въвеждане на данните- ще бъдат въведени електронните таблици, които се получават по електронната поща от общинските и районните комисии,  ще се въведат хартиените протоколи на общинските  комисии, както и  ще се въведат всички секционни протоколи. Накрая трите въвеждания ще се сравнят, така че няма да има никакви съмнения върху честния изборен резултат", завърши Емил Войнов.